Рубрики

Архів

Роботи-дояри: успішний «тест-драйв»

У грудні 2012 року на молочному комплексі ТДВ «Терезине», що у Вільній Тарасівці Київської області, запрацювали перші в Україні роботи-дояри. Тоді журналісти «Молока і ферми» разом з іншими їздили подивитися на диво-машини. З того часу минуло п’ять років, і ми знову побували в господарстві, щоб дізнатись, як на практиці показала себе система добровільного доїння корів.

ТДВ «Терезине» можна без перебільшення віднести до найпрогресивніших господарств вітчизняної молочної галузі. Власники підприємства, Надія Дмитрівна та Іван Миколайович Кудлаї, завжди відкриті до інновацій та технологічних ноу-хау, які сприяють підвищенню ефективності виробництва молока. Одними з перших в Україні вони перейшли на безприв’язне утримання корів, установили доїльну залу, побудували біогазову установку. Зрештою, вони стали «хрещеними батьками» роботизованого доїння в Україні. Спочатку господарі ретельно вивчили особливості нової технології, що швидкими темпами завойовує світ, примірялися й прицінились, а вже остаточне рішення прийняли після того, як відвідали великі роботизовані молочні комплекси в Німеччині й Росії.

Проектна потужність молочної ферми у Вільній Тарасівці становить 500 дійних корів. Нині тут тримають 450 корів української чорно-рябої молочної та голштинської порід. Використовують безприв’язну систему утримання. Корівник поділено на 4 секції по 125 тварин. У ньому встановлено вісім роботів-доярів (іншими словами — станцій добровільного доїння), кожен обслуговує 65–70 корів.

Побудовано корівник за сучасними технологіями й вимогами, що забезпечує тваринам максимальний комфорт. Зокрема належний мікроклімат у приміщенні підтримують за допомогою відповідної висоти корівника та опускання/підняття бокових штор. Штори регулюються автоматично, хоча можна це робити і вручну. Дах ізольований, що означає збереження тепла взимку й меншу спеку влітку. Обладнано комфортні стійла для відпочинку тварин. Достатньо місця, світла, чистого повітря, а тишу порушує лише кормороздавач двічі на добу чи шурхотіння комбікорму в автоматизованих годівницях.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 3 (40), червень 2017

 Ctrl
Цукор і молоко — дуже поєднувані речі при правильному підході до справи
05.07.2017
Ctrl 
Запліднювання проблемних корів
05.07.2017

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»