Рубрики

Архів

Ельман Оруджов: «Ми готові до конкуренції зі світовими лідерами виробництва молока»

Оруджов Ельман Гасанович,
експерт, консультант з молочного скотарства

milkua: Ельман Гасанович, усе своє свідоме життя Ви присвятили галузі молочного скотарства. Скажіть, чому Ви обрали саме молочне скотарство?

Ви знаєте, не лише свідоме, а, мабуть, і несвідоме життя. Адже народився я в сім’ї колгоспників: мати працювали дояркою, а батько — трактористом в одному із племінних господарств на той час Радянської Грузії. Сім’я була багатодітна, і ми починали працювати змалечку. Я не був винятком і з дитинства ходив з матір’ю на ферму, де допомагав їй роздавати корм худобі та доглядати за телятами, а влітку сам випасав худобу. Робота в тваринництві була дуже важкою, безперервною, і завжди хотілось щось зробити, аби полегшити працю матері.

З дитинства мріяв стати агрономом, адже на відміну від тваринництва, в рослинництві взимку можна перепочити. Після завершення школи поїхав шукати щастя на Україну, тут дядько працював ветеринарним лікарем в одному з господарств Харківської області. Так я і потрапив до Харкова. Відверто кажучи, їхав поступати на агронома, але ми помилились адресою вузу і потрапили до Харківської ветеринарної академії. Це був знак зверху, я вирішив не перечити долі і вступив до вузу.

До тваринництва мене тягнуло завжди, але я його боявся, боявся тієї важкої праці. Всі завжди намагалися вирватися з села, адже в місті робота в кабінеті, є вихідні дні, місячна відпустка, а на фермі цього немає. Мріяв зробити так, щоб навпаки працювати на фермі було не тільки престижно, але й комфортно для людей. Тому молочне скотарство — не мій вибір, а моя доля, мій шанс змінити працю та життя працівників ферми на краще. Я хочу, щоб люди, які працюють в молочному тваринництві, пишалися своєю роботою! Так історично склалося, що ми соромилися свого походження. Нам соромно сказати, що ми з села, що наші батьки працюють на фермі. Так не повинно бути. Ми повинні пишатися своєю працею і реалізовувати свої мрії, працюючи в молочному скотарстві. Ми всі хочемо визнання, а чи може дана галузь в такому жалюгідному стані, як вона є сьогодні, дати це визнання?

milkua: Сьогодні Вас по праву вважають світовим гуру молочного скотарства, називають людиною-легендою, для когось Ви стали кумиром. Хто був Вашим кумиром, у кого Ви вчилися?

Завжди в житті зустрічав і продовжую зустрічати людей, в яких хочеться вчитися. Звичайно, першими моїми наставниками були батьки, які привили мені любов до праці та тваринництва. Дуже багато взяв від всіх керівників аграрних підприємств, де працював. Це були самодостатні люди — на них дивився, на них рівнявся, у них вчився — усі вони були моїми вчителями.

Я працював у різних підприємствах. Нині, маючи не один десяток років практичного досвіду за спиною, можу однозначно сказати — я відкрив себе в корпорації «Агро-Союз». В «Агро-Союзі» мене дійсно прорвало, можливо і вік уже вимагав цього. Велику роль в моєму прориві відіграв особисто директор корпорації В. Хоришко. Він усім давав можливість себе реалізувати. Його підходи до організації, управління та мотивації людей спочатку шокували: нам давали можливість не лише самим думати, а й самостійно приймати рішення. Ми постійно дискутували, обговорювали різні виробничі процеси і разом приймали рішення. За помилки не карали, а навпаки — заохочували, нас просили помилятися, але докопуватися до істини. Ми мали можливість їздити по різних країнах і по частинках збирати знання. Я дуже дякую долі, що мене звела з такою людиною як Хоришко, я йому надзвичайно вдячний.

Сьогодні мої наставники — це ті люди, з ким я працюю безпосередньо на виробництві, це спеціалісти та звичайні виконавці. Ви не можете уявити скільки ідей та порад можна від них отримати, якщо вони працюють з натхненням. А моє завдання — організувати роботу так, щоб люди їй віддавалися і самі були щасливі від цього. Свій подальший професійний ріст я бачу лише у виробництві.

milkua: Ви вивчали молочне скотарство в багатьох країнах світу. Як Ви оцінюєте потенціал розвитку молочної галузі в Україні?

Давайте розглянемо основні фактори, які впливають на галузь молочного скотарства. В першу чергу — це кормова база. А де сьогодні найродючіші ґрунти в світі? В Україні. Тому природнокліматичні умови у нас просто ідеальні для розвитку даної галузі.

На другому місці стоїть географічне розташування нашої країни. Найбільші світові ринки — Росія та Азія — поруч, а вихід до Чорного моря відкриває унікальні можливості для експорту.

Ми маємо всі передумови для успішного ведення молочного скотарства в Україні

При виборі місця розміщення ферми варто звертати увагу на культуру та релігію населення, яке там проживає. Так, наприклад, в Арабських Еміратах ви свинокомплекс не збудуєте, бо це буде суперечити релігії. В Україні сотні років корова — це годувальниця сім’ї, вона є невід’ємною частиною культури нашого народу. Крім того, українці розуміють, що блага можна отримати лише через працю. Ми не розбалувані природою так, як, наприклад, Росіяни, яким немає потреби працювати, можна просто займатися мисливством і для проживання використовувати лише дари природи.

Ми маємо всі передумови для успішного ведення молочного скотарства в Україні.

Чи існують певні секрети успіху, властиві лише для України?

Яким Ви бачите молочне скотарство в Україні через 20 років?

На ці та інші питання можна знайти відповідь у журналі «Молоко і ферма», № 1, червень 2010 року.

Інтерв’ю записала Олена Мельник спеціально для www.milkua.info та журналу «Молоко і ферма».

 Ctrl
Про справи державні
11.04.2011
 

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»