Рубрики

Архів

Корівник щасливих корів

Саме так називають корівник у «Новій ниві», де тварини самі планують свій день: коли доїтись, коли їсти, коли відпочивати, коли боки почесати. Комфорт тварини — ключове слово для засновника господарства Леоніда Мінаєва з того моменту, як він почав займатися молочним скотарством. Ще в 1993-му він уперше почув про систему добровільного доїння, а встановити роботів-доярів на власній фермі вдалося лише цьогоріч — через 24 роки. Здійснювати мрії ніколи не пізно.

Реконструкція замість будівництва з нуля

Для початку в «Новій ниві» вирішили встановити чотири станції добровільного доїння, хоча в далекоглядних планах — повністю роботизована ферма. До справи підійшли просто і з мінімальними інвестиціями. Як тільки підписали угоду з компанією-постачальником, одразу взялися до підготовки приміщень для роботів-доярів та відбору корів.

Будівництво нового корівника більш затратне, ніж реконструкція старого. Тому, зваживши всі за і проти, Леонід Миколайович та Тетяна Леонідівна зупинилися на другому варіанті. Менш ніж за рік власними силами реконструювали один корівник, і вже 28 червня два роботи доїли корів. Наразі вони обслуговують 100 корів української червоної молочної породи — дві секції по 50 голів. Ще два роботи запрацюють після завершення переобладнання другого корівника. Загалом система розрахована на 240 корів.

Хоча реконструкція не дозволяє стовідсотково витримати бажані параметри приміщення, у «Новій ниві» намагалися створити коровам максимально комфортні умови. Найперше подбали про систему вентиляції. Щоб забезпечити належний мікроклімат у корівнику, з одного боку встановлено штори для регулювання припливу свіжого повітря, а на даху — вентиляційні шахти для створення тяги. Їх можна повністю відчиняти, а в разі потреби зачиняти. Шахти, як і дах, термоізольовані, тому не утворюється конденсат. Вентиляція працює автоматично. Наступного року планують встановити систему охолодження: вентилятори і зрошення.

Також приміщення обладнано автоматичною системою регулювання світлового дня, завдяки чому тривалість світлового періоду в корівнику становить 16 год. на добу.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (41), серпень 2017

 Ctrl
Копійка копійку заробляє
17.08.2017
Ctrl 
Третя сила
17.08.2017

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»