Рубрики

Архів

Молочна математика

Що скажете на таке: математика керує молочною фермою? Королева наук дає можливість побачити, який вигляд бізнес має на папері. Завдяки математичним діям фізичні предмети і явища перетворюються на цифри. Для власника бізнесу вони мають першочергове значення. Рахунок має вестись за поточними ринковими показниками, і тоді ви матимете чітке розуміння того, де перебуваєте й куди рухатись. Асоціація виробників молока (АВМ) вже більше двох років закликає українських молочарів не тільки рахувати, а й робити порівняльний економічний аналіз — БЕНЧМАРКІНГ. Більше про це дізнаєтесь із розмови з провідним економістом КЦ АВМ Денисом Сергієнком. А про те, чи додає бенчмаркінг грошей у гаманці, скажуть виробники молока.

— Денисе Леонідовичу, два роки поспіль АВМ проводить порівняльний економічний аналіз молочного виробництва. Що кажуть цифри? Росте чи падає прибутковість молочного бізнесу?

— В цілому по галузі, напевно, відбувається зниження прибутковості. Але немає сенсу узагальнювати. Що стосується господарств, які беруть участь у бенчмаркінгу, слід виокремити дві тенденції. Перша — підприємства, що вкладають ресурси у технології, утримують операційну маржу на рівні 25-35%, незважаючи на несприятливу цінову ситуацію. Друга — підприємства з продуктивністю нижче 20-22 кг балансують на межі збитковості.

— Яких змін зазнала структура собівартості виробництва молока за цей час?

— Слід відзначити зростання частки кормів у собівартості молока. З 50-55% два роки тому вона піднялась до позначки 60-65% на сьогодні. Це говорить про дві речі: усвідомлення необхідності вкладати у збалансований та якісний раціон, а також скорочення або ж утримання на сталому рівні фіксованих витрат на фоні зростання продуктивності стада. Загалом структура собівартості має такий вигляд: витрати на годівлю — 62%, оплата праці — 16%, паливно-мастильні матеріали й ветеринарні витрати — по 4% кожне, комунальні витрати — 2%, осіменіння — 1%. На всі інші витрати припадає 11%.

— Які господарства почуваються впевненіше в нинішніх умовах: великі чи малі, нові чи старі, з прив’язним чи безприв’язним утриманням? Як упливає географічне розташування?

— Ефект масштабу присутній у будь-якому бізнесі, і виробництво молочної сировини не є винятком. Великі ферми, де правильна модель управління та організаційна структура, переважно мають найменшу частку фіксованих витрат у структурі собівартості — близько 25-30%. Також ці господарства мають більшу вагу на ринку та більшу переговорну силу, завдяки чому можуть домовлятися про вищу закупівельну ціну. Інвестиції в технології в таких господарствах мають менший строк окупності.

— Чи можна виділити фактори, які найбільше впливають на прибутковість молочного бізнесу?

На що звертати увагу, отримуючи щомісячний звіт про бенчмаркінг від АВМ? Якою має бути логіка аналізу?

— Бенчмаркінг — це інструмент для окремого господарства чи його можна використати і як аргумент у перемовах з переробником або владою?

Відповіді на ці та інші питання читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (41), серпень 2017.

 Ctrl
Арифметика економії: подрібнення сіна та соломи — дорого чи вигідно?
30.10.2017
Ctrl 
Економічно привабливе молоко: забаганка чи необхідність?
02.11.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»