Рубрики

Архів

Розвиток замість латання дірок

Нещодавнє опитування молочних ферм штату Вісконсін, де доять більше 13,5 тис. кг молока на корову, показало, що не високий вміст концентратів у раціоні, а якість грубого корму визначає рівень виробництва молока. Цю думку поділяють у ПСП «Пісківське», що на Чернігівщині, бо на практиці переконались: якісний грубий корм — основа високої продуктивності й рентабельності молочної ферми. Про місце люцернового і кукурудзяного силосу в годівлі худоби, технологію заготівлі та цікаві бізнес-підходи до молочного виробництва ми й хочемо розповісти читачам.

Якість грубого корму і молочна продуктивність

Американський погляд

У липневому номері американського журналу Dairy Herd Management було опубліковано результати дослідження одного з найвідоміших фахівців із годівлі Університету штату Вісконсін Ренді Шейвера. З 2004 року він ретельно спостерігає за годівлею на 15 молочних фермах штату. Середній добовий надій на корову тут становить від 43 до 45 кг молока. А зовсім недавно він проаналізував раціони деяких ферм, де по певних групах середня добова молочна продуктивність сягнула 54,5 кг.

Огляд раціонів показує, що 27 кг молока на цих фермах отримують із поживних речовин грубих кормів, а від 15 до 18 кг — із зерна та інших концентратів. Іншими словами, із грубого корму корови споживають 45% сирого протеїну, а також 40% крохмалю та 55% неструктурних вуглеводів, і 50% енергії, якщо раціони містять велику частку високоперетравного кукурудзяного силосу. Грубий корм у таких раціонах забезпечує 75% НДК і 85% фізично ефективної НДК. За підрахунками Ренді Шейвера, на досліджуваних ним фермах з однієї тонни фуражу виробляється в середньому 1360 кг молока.

На всіх фермах поєднують люцерновий сінаж із кукурудзяним силосом, а на 11 з 15 ще й згодовують певну частку сіна. За результатами лабораторних досліджень, вміст сирого протеїну в люцерновому сінажі коливається від 17 до 26%, НДК — від 34 до 47%, а перетравність НДК іn vitro (ivНДКП) упродовж 30 год. становить від 39 до 59%. Уміст крохмалю в кукурудзяному силосі варіюється в діапазоні від 25 до 41%, а ivНДКП — від 60 до 67%.

Найпродуктивніше стадо з річним надоєм на корову 18 тис. кг із 63,5 кг добових 38 кг молока має з грубого корму. Це означає, що майже 60% молока виробляється з грубих кормів. Які показники поживності корму на цій фермі? Люцерновий сінаж містить 24,5% сирого протеїну, 36% НДК, а показник ivНДКП — 52%. Кукурудзяний силос — це справді предмет гордості. Його заготовили зі спеціалізованого силосного гібриду, висота скошування — 75-90 см для максимальної перетравності клітковини і крохмалю. Силос містить 41% крохмалю, 35% НДК, а показник ivНДКП — 60%.

Як пояснює Ренді Шейвер, чимало американських фермерів вважають: щоб отримати багато молока, треба згодувати коровам багато зерна. Утім, результати тривалих спостережень і аналізу говорять, що насправді все не так. «Ключ — високоякісний грубий корм (і люцерновий і кукурудзяний силос), який зібрали, заклали і зберігають таким чином, щоб отримати найвищу перетравність клітковини. Найкраще стадо реалізує потенціал максимальної молочної продуктивності, принаймні зараз, із фуражу», — підсумовує експерт.

Українська практика

Хоча в Україні й не ведуться подібні систематичні дослідження (у нас ще все попереду!), усе ж із практики господарств відчувається, що ставлення наших виробників молока до грубих кормів постійно еволюціонує.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (41), серпень 2017

 Ctrl
В унісон з коровами
30.10.2017
Ctrl 
Копійка копійку заробляє
17.08.2017

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»