Рубрики

Архів

Арифметика економії: подрібнення сіна та соломи — дорого чи вигідно?

По суті, молочний бізнес — це процес постійного перетворення кормів у молоко. На жаль, принцип «щоб корова менше їла та більше давала молока, її треба менше годувати й більше доїти» не працює. Тому кожен фермер задається питанням: як кошти, вкладені в корми, максимально перетворити на молоко? Тобто як покращити конверсію корму? Пошукаймо відповідь разом.

Для отримання максимального ефекту треба діяти у двох напрямках: збільшення продуктивності та мінімізація втрат.

Збільшення продуктивності

Почнемо з цього. Що дає подрібнення сіна або соломи?

1. Структура корму. Корм із порізаним сіном або соломою однорідніший, краще змішується та краще поїдається. Приготуйте апетитний салат для вашої корови!

2. Можливість додати в раціон більше сухої речовини. Якщо ви кидаєте в змішувач неподрібнене сіно, воно займає значну частину об’єму змішувальної камери. Його необхідно придавити важчим кормом, щоб перемішати. І якщо ви захочете збільшити кількість сухої речовини та додасте ще більше неподрібненого сіна, у змішувачі просто не залишиться місця для важчих інгредієнтів — такий раціон не змішається. З подрібненням легше балансувати раціон (є можливість додати до 2 кг сухої речовини на голову). Це особливо важливо, коли вам для профілактики, приміром, ацидозу потрібно збільшити кількість грубих кормів.

3. Стимулювання стінок шлунка. Подрібнена солома має гострі краї, які добре стимулюють стінки шлунка, що покращує апетит тварини.

4. Збільшення якісних та кількісних показників надоїв. У результаті оптимального балансування та кращого поїдання корму підвищується жирність молока і надій (у середньому на 1 л).

Більше читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (42), жовтень 2017

 Ctrl
Підстилка з гною
30.10.2017
Ctrl 
В унісон з коровами
30.10.2017

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»