Рубрики

Архів

20 кг сухої речовини — це 24 чи 35 кг молока?

Часто рішення проблеми зовсім близько, але ми його не помічаємо. Більше того, ми його навіть можемо знати, однак воно настільки очевидне, що не надаємо йому значення. Те ж саме стосується молочної продуктивності корів. Відповідь на питання «як збільшити надої?» залежить від розуміння простих речей, які ви знаєте, та про які варто ще раз нагадати.

Філософія молочного бізнесу

Кожен етап надоїв пов’язаний з вирішенням певної проблеми. Якщо корови дають менше 7 тис. кг на рік, вони недоїдають. На цьому етапі необхідно достатньо нагодувати корову. Математика тут проста. Високопродуктивна корова може спожити 20 кг сухої речовини (СР) корму за добу. Середній коефіцієнт конверсії корму 1,2, і це означає, що вона може давати 24 кг молока на день — у середньому 7300 кг на рік.

Чимало українських господарств дійшли до рубежу в 7 тис. кг, але перетнути його не вдається. Справа в тому, що наступний етап потребує нових рішень. Якщо раніше всі методи спрямовувались на те, щоб максимально нагодувати корову, то в цьому разі вони не діють. Змусити корову з’їсти більше 20 кг дуже важко. Виникає питання про якість оцих 20 кг. Вирішивши його, вдасться вийти на наступний етап.

Унікальність жуйних

Усі бізнес-книги дають приблизно один і той самий рецепт успіху: визнач, у чому ти сильний, і посиль це. У чому сильна корова? Що лежить в основі рентабельності молочного бізнесу? Відповіді знайдемо, якщо проаналізуємо, як компоненти корму перетворюються на компоненти молока.

При максимальному спрощенні отримаємо 4 шляхи перетворення:

1 — рослинного протеїну на білок молока;

2 — крохмалю на лактозу;

3 — рослинних жирів на тваринні;

4 — целюлози та геміцелюлози на жир молока.

І якщо в перших трьох випадках трансформації рослинних поживних речовин на тваринні корову не можна назвати унікальним створінням, то перетворення клітковини (целюлози й геміцелюлози) на молочний жир можна назвати справжнім чудом природи. У цьому сила корови і, відповідно, основа економічної рентабельності.

Корова перетворює клітковину, яка має нульову цінність для людини, на найдорожчу енергетичну складову харчування. Унікальна здатність корови лежить в основі вирішення проблеми, яка дасть можливість перейти межу в 7 тис. кг молока. Чим якісніший корм, тим краще вона його перетравить, тим більше дасть молока.

Більше читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (42), жовтень 2017

 Ctrl
Кормозаготівля: країни різні — проблеми однакові
29.12.2017
Ctrl 
Підстилка з гною
30.10.2017

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»