Рубрики

Архів

Молочна Айова: секрети успіху (закінчення)

Як працюють молочні ферми штату Айова, що розташовується на Середньому Заході США у межиріччі найбільших річок Міссісіпі й Міссурі, ми розповіли в грудневому номері журналу. Цього разу, як і обіцяли, зупинимось на трьох китах, які тримають галузь і забезпечують її невпинний розвиток. Йдеться про університети, кооперативи й асоціації фермерів. Нагадаємо, що інформацію зібрано під час навчального туру для грузинських виробників молока в рамках проекту, що його спільно реалізують Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) й Асоціація виробників молока України.

Університет штату Айова

Нашим гідом по університетській науково-дослідній фермі став викладач коледжу сільськогосподарських і природничих наук доктор Лео Тіммз.

«Майже 35 років працюю в Університеті штату Айова і все ще маю відношення до родинного молочного бізнесу: чоловік моєї сестри має ферму на 50 корів у Пенсильванії. Кар’єру я починав наприкінці 70-х як менеджер ферми на 400 корів. На той час така ферма вважалася дуже великою.

В університеті навчаю студентів, займаюся дослідженнями, і значну частину навантаження становить робота з молочними фермами штату.

В центрі уваги — фермер і пошук відповідей на його запити. Водночас спілкуюся з нутриціоністами, ветеринарами й банкірами, які надають послуги фермерові, а також із переробниками, законотворцями, лікарями і обов’язково зі споживачами.

Багато часу йде на комунікацію з суспільством. Про що розповідаю? Пояснюю, як організоване сучасне виробництво молока, наскільки воно екологічно безпечне по відношенню до корови, землі й довкілля. Розповідаю про те, що молочна ферма — це соціально відповідальний бізнес, а молоко — необхідний і безпечний продукт», — ділиться Лео Тіммз.

Молочна галузь Айови

На сьогодні у штаті нараховується 1479 молочних ферм: з них 200 козині, усього дві овечі, решта — з великою рогатою худобою. До слова, ще десять років тому виробництва козиного молока просто не існувало: не було попиту — не було й пропозиції. Останнім часом споживач дедалі частіше дивиться в бік продукції з козиного молока, тому цей напрямок виробництва швидко розвивається. Найменша козина ферма в Айові — на 100 кіз, найбільша — на 1000. Кози хорошої європейської генетики дають від 3,6 до 4,5-5,5 л молока на день, за лактацію найкращі ферми отримують до 2500 кг молока на козу.

Виробництво коров’ячого молока зосереджено на 1277 фермах. Корів нараховується близько 215 тисяч, а середня продуктивність становить 12760 кг молока на голову. Процес укрупнення ферм триває. Наразі ж близько 20% від загальної кількості ферм доять 50 корів і менше (головним чином меноніти), приблизно 50% — від 50 до 100 корів, решта — то ферми від 200 корів. Найбільша ферма в штаті — 10 тис. корів. Це родинна ферма. У США практично всі молочні ферми залишаються родинним бізнесом.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 1 (44), лютий 2018

 Ctrl
Свій шлях
28.02.2018
Ctrl 
Сучасна корова і годівля
28.02.2018

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»