Рубрики

Архів

Буряковий жом: як не розгубити поживність

Продовжуємо обговорювати тему використання бурякового жому в годівлі корів. За оцінкою німецького фахівця з годівлі Удо Вебера, на сьогодні максимально можлива ціна віджатого жому з умістом сухої речовини 20-25% — як корму, а не побічного продукту — становить 30-40 євро за тонну. При цьому сукупні фактичні витрати на приготування засилосованого жому в Україні становлять приблизно 10 євро/т (вартість продукту + перевезення + закладка в рукав). Увага: 10 МДж ЧЕЛ засилосованого українського жому коштує приблизно 0,054 євро, тоді як, приміром, кукурудзяного силосу — 0,123 євро. Більш ніж удвічі дешевше! Про те, як не розгубити поживність цінного продукту дорогою від заводу й до кормового столу та отримати бажаний результат (звісно, з посиланням на багаторічний практичний досвід Удо Вебера), ми й розповімо вам зараз.

Гарячим на консервацію

Зазвичай корми силосують холодними, у ситуації з пресованим жомом усе не так, і цю особливість треба враховувати під час консервування.

Пресований жом залишає цукровий завод з температурою 70 °C і при цьому він майже стерильний, тобто не містить «нормальних» молочнокислих бактерій, а також плісеневих і дріжджових грибків. Однак у грамі свіжої маси можна знайти до 108 колонієутворювальних одиниць (КУО) термофільних і мезофільних штамів молочнокислих бактерій.

Проблеми можуть виникнути через вторинне інфікування/зараження, викликане небажаними мікроорганізмами, які потрапляють у жом внаслідок забруднення або ж сильного охолодження під час транспортування, проміжного зберігання й закладки на силос. Тоді залишок цукру в жомі може використовуватися небажаними дріжджовими та плісеневими грибками, і вони починають блискавично розмножуватися.

Саме з цієї причини пресований жом потрібно одразу ж, при температурі ні в якому разі не нижче 40 °C, закладати на силос. Щоб виконати цю вимогу, необхідно не пізніше як через 48 годин після вилучення цукру герметично упакувати віджатий жом. Тільки таким чином можна забезпечити якість консервування й достатню аеробну стабільність силосу.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 3 (46), червень 2018

 Ctrl
У «Кищенцях» офіційно відкрили доїльну залу «карусель»
02.07.2018
Ctrl 
Жито — альтернативний грубий корм
02.07.2018

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»