Рубрики

Архів

Контроль маститу на фермі

6 серпня в Умані відбувся навчальний семінар для ветеринарів молочнотоварних ферм. Захід організувала Асоціація виробників молока спільно з лабораторією контролю якості молока UmanLabs та Естонським університетом природничих наук.

Під час семінару обговорювались нові підходи до діагностування й лікування маститів на молочній фермі, те, як правильно використовувати інструменти діагностики, для чого робити посів бактерій на фермі й визначати збудників маститу та чи можливо досягти КСК у збірному молоці 100 тис./см3.

«У здорової корови в молоці має бути до 100 тис./см3 соматичних клітин. Якщо у нас на фермі цільовий показник 400 тис., то ми самі дозволяємо собі мати в стаді тварин, які будуть резервуаром збудника інфекції. Слід розуміти, що в такому стаді щонайменше 10% корів хворі на субклінічний мастит або є корови з клінічним маститом», — каже Валерій Лотоцький, директор з розвитку департаменту ветеринарії Консультаційного центру АВМ.

За словами Валерія Лотоцького, якщо розробити належну програму контролю та профілактики маститу на фермі, то КСК 150–200 тис./см3 — цілком досяжний показник.

Оскільки захід проходив у форматі запитань і відповідей, обміну думками, ветлікарі — учасники семінару розповіли про показники якості молока у своїх господарствах, а також про ситуацію з маститом та програму контролю захворювання. Разом з’ясовували причини виникнення маститу. Так, приміром, у ТД «Долинське», що на Херсонщині, КСК у збірному молоці становить 130 тис./см3 (кількість корів — 1365).

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (47), серпень 2018

 Ctrl
Чарівна пігулка для транзитних корів?
29.08.2018
Ctrl 
Буряковий жом у раціонах молочної худоби
29.08.2018

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»