Рубрики

Архів

Чарівна пігулка для транзитних корів?

Годівля високопродуктивних корів, і особливо в перехідний період, усе ще залишається справжнім викликом для фермерів та нутриціоністів. Як зберегти високу молочну продуктивність, здоров’я, а також здатність корів до відтворення? Як із цим можуть допомогти кормові добавки? У кількох останніх номерах ми розповідали про результати досліджень використання захищеного холіну, які проводились північноамериканськими та європейськими університетами. Наразі черга за результатами практичного застосування кормової добавки. Досвідом ділиться Євген Зайцев, нутриціоніст СТОВ «Промінь», що в Арбузинському районі на Миколаївщині.

— Пане Євгене, коли і для яких технологічних груп корів ви почали використовувати добавку захищеного холіну?

— Захищений холін (ReaShure) ми використовуємо з жовтня 2016 року по 60 г на голову на добу за 21 день до і 21 день після отелення. Крім того, в цей само період у комплексі йде захищений від розпаду в рубці ніацин (NiaShure) 6 г до і 8 г після отелення, а з 15 квітня по 15 жовтня доза змінюється — 9 г і 12 г на голову на день, відповідно. Також згодовуємо енергетичну добавку (Energy-Top) по 220 г на голову і пропіонат кальцію. Робимо все, як радить відомий фахівець із годівлі Майк Хатченс (Michael F. Hutjens) з Університету штату Іллінойс.

До слова, раціон пізнього сухостою, окрім уже зазначених компонентів, складається з кукурудзяного силосу, пшеничної соломи, люцернового сіна, зерна кукурудзи та пшениці, пшеничних висівок, кукурудзяної післяспиртової зернової барди, кукурудзяного глютену, соєвої макухи, соняшникового шроту, катіонно-аніонного комплексу і премікса. До складу раціону новотільних корів входить кукурудзяний силос, люцерновий сінаж і сіно, пшенична солома, зерно кукурудзи і пшениця, пшеничні висівки, барда, глютен, соєва макуха, соняшниковий шріт, а також премікс, сіль і сода.

Захищений холін, як і інші компоненти, вводимо в комбікорм, який виготовляємо на власному комбікормовому заводі. Маємо лінію з мікродозування, завдяки їй можемо з високою точністю додавати найменші дози необхідних компонентів корму. Такий спосіб введення надає впевненості, що корови отримують все те, що ми запланували.

— Що підштовхнуло звернутись до захищеного холіну?

— Як змінилася молочна продуктивність?

— При якій молочній продуктивності чи за яких обставин коровам варто вводити захищений холін?

Відповіді на ці та інші питання читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (47), серпень 2018

 Ctrl
Недооцінений резерв
29.08.2018
Ctrl 
Контроль маститу на фермі
29.08.2018

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»