Рубрики

Архів

Недооцінений резерв

Останні два роки тему додаткового джерела прибутку для виробників молока — відгодівлю ВРХ молочних порід — активно обговорюють на різних українських заходах. Так, у листопаді минулого року під час виставки Ukrainian Food Expo відбувся перший конгрес виробників та експортерів яловичини Ukrainian Beef Congress. Тоді учасники навіть отримали бізнес-план відгодівлі бичків молочних порід та бізнес-план з організації роботи комплексу забою та первинної переробки ВРХ, розроблений у рамках спеціального проекту FAO та ЄБРР. На ХІ Міжнародному молочному конгресі в березні ц. р. Євген Шатохін, експерт проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку», розповідав про організацію закупівлі молодняка ВРХ у господарствах та в населення з подальшим вирощуванням. Ми поспілкувалися з міжнародним фахівцем, аби дізнатися про світові тенденції ринку яловичини, проблеми та перспективи в Україні.

— Яка ситуація на світовому ринку яловичини?

— Світовий ринок яловичини зазнає впливу не лише коливань попиту та пропозиції, а й природних та економічних явищ. Глобальні кліматичні зміни, які спричиняють посуху та дефіцит води в різних куточках планети, впливають на м’ясну галузь загалом та кількісні показники маточного поголів’я м’ясних корів зокрема. Наприклад, через посуху 2013–2014 року в Австралії фермерам довелося скоротити поголів’я м’ясних корів, що визначило пропозицію австралійської яловичини на наступні три роки. Це пов’язано з тим, що основні країни — виробники яловичини (США, Австралія, Канада, Бразилія) переважно випасають худобу на природних пасовищах, щонайменше у виробничій ланці «корова—теля». А через посуху фермери змушені скорочувати поголів’я корів та молодняка, що спочатку призводить до надмірної, а згодом недостатньої пропозиції яловичини на локальному або глобальному ринку залежно від позиції країни у світовому виробництві яловичини.

Поголів’я м’ясних корів та пропозиція яловичини зазвичай відновлюються 3–4 роки. Австралія та США завершують процес відновлення, тому на світовому ринку знову росте пропозиція цього виду м’яса. Хоча за прогнозами FAO/OECD до 2028 року попит і ціни на яловичину у світі будуть стабільними.

Основними споживачами, які впливатимуть на світовий попит на яловичину в найближчі 10 років, будуть Китай та країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Тут проживатиме 65% середнього класу світового населення, який є головною рушійною силою в рості споживання цього м’яса.

Ще одним цікавим і незмінним трендом, зокрема у США, є ріст протягом останніх 10 років пропозиції якісної яловичини від молодняка ВРХ молочних порід.

— Який стан українського ринку яловичини і чи він перспективний?

— Бичків яких порід відгодовують в Україні?

— Чи може відгодівля бичків молочних порід стати перспективним напрямом диверсифікації молочного бізнесу в Україні?

— Яка модель відгодівлі бичків найприйнятніша в українських умовах?

— Якими є ключові інвестиції, коли йдеться про відгодівлю молодняка молочних порід?

— З чого повинен починати фермер, який планує розвивати цей напрям?

Відповіді на ці та інші питання читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (47), серпень 2018

 Ctrl
Українська яловичина: нові перспективи
12.11.2018
Ctrl 
Філософія м’ясного бізнесу
26.08.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»