Рубрики

Архів

Ферма без стереотипів

У 2017 році середньорічний надій у ТОВ «Велетень», що на Сумщині, сягнув 11 300 кг молока на дійну корову. До цього результату господарство йшло поступово, відточуючи технології. Ознайомитися з ними можна було під час Національного дня ферми — 28 серпня молочний комплекс відкрив двері для всіх бажаючих.

Із прив’язі на безприв’язь

ТОВ «Велетень» створено в 1999 році на базі колишнього колгоспу. Підприємство почало свою роботу з 2183 голів загального стада ВРХ та 1100 дійних корів. Щорічний надій на корову тоді становив 2 тис. кг. Коштів у господарстві не вистачало, тому спочатку думали відмовитися від тваринництва. Але згодом справи пішли краще, і за три—чотири роки в господарстві доїли 4 тис. кг молока на корову, а потім 5 тис.

Ставлення до молочного скотарства та підхід до справи змінився після знайомства з Асоціацією виробників молока.

«У кожного господарства свій шлях розвитку. Шлях „Велетня“ — поступова розбудова. Переломним моментом стала зустріч з АВМ. Після вступу до асоціації реконструювали молочну ферму та перейшли на нові технології. Допомагали в цьому фахівці Консультаційного центру АВМ. Склався симбіоз консультантів та наших спеціалістів. Колектив „Велетня“ молодий, не було стереотипів, тому прислухалися до консультантів із самого початку і вбирали інформацію, як губка. Чітко виконували те, що нам казали, — ділиться спогадами генеральний директор господарства Надія Вайло. — Ніколи не брали кредитів, працюємо з того, що заробляємо самі. Показники „Велетня“ підтверджують, що тваринництво це такий само бізнес, як і рослинництво».

До 2011-го виробничий майданчик «Велетня» був типовою прив’язною фермою радянського типу, який включав три відділення для виробництва молока та відділення відгодівлі бичків.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (48), жовтень 2018.

 Ctrl
Нідерландський день молока на Черкащині
12.11.2018
Ctrl 
Контроль маститу на фермі
29.08.2018

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»