Рубрики

Архів

На 16 мільйонів голландців виробляється стільки ж молока, як в усій Україні

Наприкінці весни група українських виробників та переробників молока мала нагоду відвідати Нідерланди та поглянути на молочну галузь цієї країни, так би мовити, зсередини. Такі візити є складовою українсько-голландського проекту «Інфомолоко», який реалізує в Україні компанія Friesian.

Friesian — одна з небагатьох у Європі та навіть у світі консалтингових компаній, які спеціалізуються виключно на молоці та молочній продукції — їх якості, зменшенні собівартості, мінімізації ризиків забруднення на усьому ланцюгу від виробництва до споживання. Компанія реалізує проекти в різних куточках світу: Індонезії, Китаї, Росії, Україні, на Близькому Сході, в Африці, — де фермери прагнуть виробляти більше якісного і дешевого молока. Що стосується необхідності того, щоб молоко було найдешевше і при цьому найякісніше — в цьому і виробники, і переробники одностайні. Усі вони прагнуть отримувати більше якісної дешевої сировини та ще й рівномірно впродовж року. Компанія тісно співпрацює з фермерами та переробниками і сприяє гармонізації їх взаємин.

Цілком логічно, що наша подорож почалася із Фрісландії — провінції, що розташована на півночі країни. Саме її вважають батьківщиною найпоширенішої у світі молочної породи — голштино-фризької. А зародилося молочне скотарство у Фрісландії близько двох тисяч років тому. Так історично склалося, що на цій території завжди було багато води. Родючі грунти, щедро нанесені водою, а також сприятливий для розведення худоби та землеробства клімат послужили основою для розвитку молочного скотарства. Упродовж багатьох століть виробництво молока і м’яса було для цієї місцевості єдиним джерелом прибутку Фрісландці вважають, що уміння виробляти і переробляти молоко в них закладене генетично. Бо якщо ти не вмієш цього робити — ти не зможеш продовжити свій рід, адже нічим буде годувати родину. Ця істина для тих, хто працює в молочному бізнесі, актуальна і нині. Земля у Фрісландії сьогодні коштує 40 тисяч євро за1 гектар. Якщо ви захочете орендувати добру родючу землю для виробництва молока, муситимете платити орендну плату — тисячу євро за гектар щороку. Якщо вам потрібна наймана праця — розкривайте гаманець ширше: один найманий робітник обійдеться у 50 тисяч євро на рік. І це ще не кінець переліку витрат. Ця частина суходолу знаходиться нижче рівня моря і захищена дамбою, а тому кожен фермер має заплатити податок на утримання захисної споруди. Усе це позначається на собівартості виробництва молока. А позитивний момент — менша плата за транспортування молока від ферм до переробних компаній через мізерні відстані.

 

Дізнатися більше ви можете із публікації журналу «Молоко і ферма», № 2, вересень 2010 р.

 Ctrl
Про справи державні
11.04.2011
Ctrl 
Не сиром єдиним...
11.04.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»