Рубрики

Архів

Кульгавість у корів: де втрачаємо та де можемо здобути? Частина 1. Де втрачаємо

Молочні ферми нині продовжують перебувати в дуже непростій ситуації, нерідко на межі виживання. Тому виробники молока мають постійно збільшувати ефективність і прибутковість підприємств. При цьому здоров’я худоби прямо впливає на прибутковість усього бізнесу. Відповідно, дуже важливо виявляти захворювання тварин, які спричиняють найбільші економічні втрати, проводити економічний аналіз різних заходів щодо здоров’я стада.

Захворювання, які проявляються кульгавістю корів, за рівнем економічних збитків
посідають третє місце, поступаючись лише маститу та проблемам із відтворенням. Інша градація може бути у разі низького рівня менеджменту та відповідальності, коли кульгавість корів за рівнем збитків може поступатися ще й інфекційним захворюванням та порушенням обміну речовин, пов’язаним з годівлею.
Причини розвитку кульгавості
Причини дуже різні. По суті, кульгавість – це не хвороба, а лише клінічна ознака інших захворювань. При цьому в 99% випадків причиною кульгавості в корів є патології в ділянці пальця (Clarkson M.J. et al., 1996) та в 92% — уражені тазові кінцівки, у 14% з яких захворювання на внутрішньому пальці, у 20% — шкіра ратиці, у 65% — ураження на зовнішньому пальці (Murray R.D. et al., 1996).
Умовно захворювання ратиць можна поділити на ті, де розвивається інфекційний процес, та неінфекційного походження (Greenough P., 2007; Kahn C.M., 2010).

Детальніше у новому випуску журналу «Молоко і ферма» № 4 (65), серпень 2021.

 Ctrl
«Охороно, відміна!», або Як не запрацювала ставка ПДВ в 14% та інші події ринку молока в першому півріччі
14.09.2021
Ctrl 
Бактеріальне забруднення: як покращити якість сировини та виробничий процесна фермі
02.08.2021

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»