Рубрики

Архів

Про справи державні

Сергій Биков, заступник міністра аграрної політики України про перспективи розвитку молочної галузі в Україні

Биков Сергій Вікторович — випускник Харківського зооветеринарного інституту (1984 ріку) та Дніпропетровського регіонального інституту державного управління (2002 рік). Трудовий шлях розпочав старшим ветеринарним лікарем радгоспу-комбінату «Вуглегірський» (Донецька область). Обіймав керівні посади в сільськогосподарських підприємствах та органах місцевого самоврядування в Івано-Франківській, Луганській та Донецькій областях. Із квітня 2006-го до травня 2010-го — директор, генеральний директор, голова правління ТОВ «Українська молочна компанія» (Київська область) — найбільшого молочного комплексу в Україні. З травня 2010-го — заступник міністра аграрної політики України.

Сергію Вікторовичу, Ви вперше в Україні збудували новий комплекс із поголів’ям понад 3000 дійного стада, завезли тварин з-за кордону, вийшли на світові показники виробництва. Які були відчуття?

Якщо казати відверто, було страшно. Адже інвестицій було на десятки мільйонів доларів – до мене в Україні такого ще ніхто не робив. Страху також наганяв песимізм практично усього мого оточення , адже аграрна наука й практика свідчили: наш проект – утопія, скотомогильник. Самі розумієте, стає не по собі, коли вартість проекту перевищує 50 мільйонів доларів, а навколо тебе лише негативізм та пророцтва про крах. Єдину підтримку отримав від партнерів, які доручили мені самостійно вибирати напрямок для розвитку. Звичайно, свинарство виглядало привабливіше. Та й окупність інвестицій там вища. Однак і конкуренція значно гостріша.

Я свідомо вибрав молочне скотарство, адже поголів’я та виробництво молока в країні скорочуються, а попит на якісну продукцію зростає. А це вже бізнес. Ризик, точніше, ризики були великі: і ветеринарний, і технологічний. Не було впевненості, що вийдемо на заплановані показники продуктивності. Боялися буквально всього. Але інакше нічого б не вийшло. Страх гнав нас тільки вперед. Після таких великих капіталовкладень дороги назад не було. Лише через рік після того, як запрацював комплекс, страх поступово минув. Ми всім довели, що такі проекти мають право на існування.

Наскільки великою має бути ферма?

Все залежить від того, скільки грошей хочете заробити. Чим більшого прибутку прагнете, тим більшою повинна бути ферма.

Яким Ви бачите розвиток молочного скотарства України?

Продовжуватиметься спеціалізація сільськогосподарських підприємств, і галузь поділиться на два напрямки. Перший – промислове виробництво молока, основою для якого стануть існуючі сільськогосподарські підприємства та нові комплекси, які ще збудують. Промислове виробництво передбачає вдосконалення технологій та зростання виробництва якісного молока. Така філософія має стати основою для виробництва молока в нашій країні. Другий напрямок розвитку – фермерство.

Державна підтримка галузі.

У якій галузі аграрного виробництва є негаразди?

Чому буде надано перевагу — будівництву «з нуля» чи реконструкції?

Чи планують запровадити державний контроль за дотриманням технології виробництва молока?

Дізнатися більше ви можете із публікації журналу «Молоко і ферма», № 2, вересень 2010 р.

 Ctrl
Українська молочна компанія: як отримати 9000 кілограмів молока від корови? Секрети годівлі
11.04.2011
Ctrl 
На 16 мільйонів голландців виробляється стільки ж молока, як в усій Україні
11.04.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»