Рубрики

Архів

Молочна революція у Великих Кринках та Веселій Долині. Про досвід роботи ТОВ «Промінь–Лан» та ТОВ «Агрофірма “Соняшник”» (Полтавська обл.)

Цьогорічний сезон Національних днів ферми стартував на Полтавщині. Молочарів з усієї України приймали ТОВ «Промінь–Лан» та ТОВ «Агрофірма “Соняшник”», що є аграрними підрозділами компанії «Хімопол». Їм було чим вразити гостей: річний надій на фуражну корову — понад 9 т при дворазовому доїнні у молокопровід, добове виробництво молока — 16 т екстраґатунком (КСК — до 120 тис./мл і бакзабрудненість — до 50 тис./мл), відтворення і вирощування ремонтного молодняка, бездоганна організація роботи і лад на фермі. Як цього вдалося досягти, розповідають радник з економічних питань СП «Хімопол» Геннадій Іванович Мошинський, директор підприємств Олександр Володимирович Яресько та головний зоотехнік Юлія Володимирівна Жежа.
 
— Яку дату можна вважати початком вашої молочної історії?
Геннадій Мошинський: Спеціалізуючись на виробництві технічного вуглецю, компанія «Хімопол» у 2005 році придбала агрофірму «Соняшник», а в 2007-му 
підприємство «Промінь–Лан», щоб обробляти землю (разом 4 тис. га) і займатись рослинництвом. Худобу на той час у господарствах також тримали — 120 і 600 голів, відповідно.
Доїли 3,9–4 т молока на рік на корову. Це були стандартні пострадянські ферми з прив’язним утриманням і типовою колгоспною організацією роботи. Кілька років ми нічого на фермах не міняли, бо були зосереджені на рослинництві. 2010-й можна вважати початком відліку нашої молочної історії, бо саме тоді постало питання, що робити з худобою. Якщо вже тварини є, то ними треба займатись і щось від них отримувати, — або позбуватись.
Проаналізувавши ситуацію, досвід далеких і близьких сусідів, власник ухвалив рішення розвивати молочну справу: молоко має приносити прибуток, а Україна має
бути з молоком.
Детальніше у новому випуску журналу «Молоко і ферма» № 4 (65), серпень 2021.
 Ctrl
У пошуках золотої середини
10.11.2021
Ctrl 
Андрій Остапчук: «Доля визначає наше місце проживання, і саме в цих умовах треба жити і працювати так, щоб залишити за собою гарний слід»
06.05.2021

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»