Рубрики

Архів

Українська молочна компанія: як отримати 9000 кілограмів молока від корови? Секрети годівлі

Лілія Анатоліївна Іваноглу, директор з тваринництва ТОВ «Українська молочна компанія».

1984-го року закінчила Харківський зооветеринарний інститут за фахом «Зоотехнік». Працювала у господарствах Донецької області. З 6 січня 2007 року працює на ТОВ «Українська молочна компанія». У лютому-березні того ж року впродовж місяця стажувалася на молочних фермах у США, де працювала поруч із операторами машинного доїння, менеджерами та ветеринарами. «Звідси і досвід прийшов, і розуміння того, яким має бути сучасне промислове виробництво», — зауважує Лілія Анатоліївна.

Лілія Анатолівна, яких головних правил годівлі потрібно дотримувати, аби отримати від корови 9 тисяч літрів молока?

Головне правило — не нашкодити тварині. Корова — це фабрика з виробництва молока, і для неї це дуже велике навантаження: спожити таку кількість корму та перетворити його на 9 тисяч літрів молока. Нині 60% раціону концентровані, а 40% — грубі корми. Ризик великий, однак отримати таку продуктивність з іншою структурою раціону неможливо. І тут надважливо збалансувати раціон та здійснювати жорсткий контроль. Ми постійно оцінюємо вгодованість тварини, аби порівняти її вгодованість та продуктивність. Може бути, що тварина перетворює корм не на молоко, а на підшкірний жир, що призводить до порушення обміну речовин. Тому регулярно робимо біохімічні аналізи крові. Коли відкриваємо нову силосну чи сінажну яму або починаємо давати новопридбані корми — шрот чи макуху, — обов’язково робимо аналіз. Одне слово, суворий контроль і за раціоном, і за якістю корму, і за вгодованістю… Тут нема місця домислам. Усе взаємопов’язане, і виокремити щось одне, — наприклад, тільки якість корму чи збалансований раціон, — неможливо. Усе працює лише в комплексі. І тільки усе разом дає потрібний результат.

Однозначно, крім якості кормів, структури раціону, приблизно на половину успіх залежить від організації роботи на фермі. Потрібно правильно спланувати усі операції, щоб тварини одразу після доїння отримали корм, а потім відпочивали. Намагаємося якомога менше їх турбувати, тому поєднуємо різні види робіт. Наприклад, якщо сьогодні у нас постановка групи корів на схему синхронізації, додаємо ще й супутні процеси. На фермі ми розробили потижневий графік робіт: кожен день розписаний погодинно. У будь-який момент, будь-якого дня можна простежити, чим займаються ті чи інші працівники. Якщо все це грамотно поєднати та ще й додати добру годівлю, можна досягти дуже вагомих результатів Усе на фермі має відбуватися планомірно.

Скільки раціонів використовуєте?

Для початку скажу, що ми не згодовуємо тваринам комбікорм. Грубі корми у нас власного виробництва, певні інгредієнти купуємо і на місці готуємо кормосуміші. Загалом маємо чотири види раціонів. Найперший – основний для дійних корів.

Раціон дійних корів, кілограми

Силос кукурудзяний 15,0
Сінаж люцерни 12,0
Сіно лугове 0,5
Кукурудза консервована 2,5
Кукурудза суха 2,5
Ячмінь, овес плющені 5,0
Макуха соєва 2,0
Макуха соняшникова 2.5
Пивна дробина суха 1,0
Дріжджі кормові 0,7
Жир захищений 0,3
Премікс для дійних корів (з джерелом небілкового азоту в захищеній формі) 0,25
Натрію гідрокарбонат 0,2
Сіль кам’яна 0,7

Наступний — раціон для групи низькопродуктивних корів із тільністю шість місяців. Також його ми згодовуємо тваринам із вгодованістю 4+ бали. Для них ми зменшуємо кількість концентрованих кормів. На сухостійний раціон переводимо корів за 45 діб перед отеленням і обов’язково проводимо консервацію вимені. Із цього раціону повністю забирають концентровані корми.

Раціон сухостійних корів, кілограми

Силос кукурудзяний 10,0
Сінаж люцерни 10,0
Солома 5,0
Сіно 0,2

За три тижні до отелення переводимо на перехідний раціон. Він містить 60% концентрованих кормів основного раціону. Таким чином ми поступово привчаємо і готуємо групу пізнього сухостою до раціону дійних корів.

Який момент у годівлі високопродуктивних корів є найкритичнішим?

Як формуєте виробничі групи?

Чи використовуєте під час заготівлі грубих кормів консерванти?

Як швидко заповнюєте силосні ями?

Чи можна під час виробництва молока обійтися без соєвого шроту?

Чи годують корів концентрованими кормами під час доїння чи на станціях годівлі?

Чи використовуєте захищені жири?

Чи додаєте до кормосуміші меляс, аби збільшити її споживання?

Дізнатися більше ви можете із публікації журналу «Молоко і ферма», № 2, вересень 2010 р.

 Ctrl
Правильно вирощений молодняк — це мінімум 10-тисячні надої молока на корову
11.04.2011
Ctrl 
Теляча молодість: як дбаємо, так і маємо. Вирощування високопродуктивних корів у ПСП «Родіна». Особливості технології
11.04.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»