Рубрики

Архів

Європейські молочні клопоти. Українські підсумки року

Минає третій місяць 2011 р. Підбито підсумки, складено рейтинги за рік, що минув. Європейські аналітики відмічають позитивні тенденції на світовому ринку: попит на молочну продукцію у світі помітно зростає. Питаннями молочної галузі, регулюванням відносин між виробниками молока і переробниками переймаються не тільки в Україні. Європейська молочна асоціація (EDA, European Dairy Association), проаналізувавши останні законодавчі розробки ЄС, висловила певне занепокоєння тим, що у так званому Молочному пакеті (Milk Package), нещодавно розробленому Комісією ЄС, передбачено, здебільшого, адаптивні заходи щодо покращення становища фермерів. Якщо коротко, то документ містить три пропозиції стосовно врегулювання відносин між фермерами та молокопереробниками. Вони стосуються функціонування об’єднань переробників (ОП), роботи міжгалузевих організацій, а також укладання контрактів.

Коментуючи положення Молочного пакета, EDA не підтримує ідею запровадження форм контрактів, затверджених законодавчо. На думку доктора Йоопа Клейбекера, Генерального секретаря EDA, введення будь-якого обов’язкового формату контрактів суперечить самій природі контрактних відносин між двома сторонами. Будь-яка форма таких контрактів на національному рівні, на його думку, порушить єдність ринку, яка є суттєвою для подальшого розвитку молочної галузі у країнах ЄС.

Доктор Клейбекер також нагадує про те, що на ринках країн, що розвиваються, конкуренція відіграє особливо важливу роль. Оскільки структури молочної галузі у різних країнах ЄС суттєво відрізняються, не можна принижувати значення національних регулюючих органів у намаганнях уніфікувати підходи у рамках ЄС. Ці органи повинні й надалі мати змогу регулювати розмір об’єднань переробників, як це запропоновано Комісією ЄС, і роль цих органів, які до того ж займаються питаннями конкуренції, не повинна обмежуватись. Також має бути внесена ясність у питання, яким відсотком може бути обмежений об’єм молока, що забирають для переробки ОП. На думку фахівців EDA, яким би не був цей обмежуючий відсоток, він не може вираховуватися як частка від об’єму всього молока, наявного для переробки. Його треба визначати, виходячи з об’єму молока, яке надходить для переробки окремим приватним компаніям, при цьому частка молока, що постачається кооперативами-членами ОП, не повинна враховуватися.

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Дізнатися більше ви можете із публікації журналу «Молоко і ферма», № 4, березень 2011 р.

 Ctrl
Молочний бізнес по-російському
11.04.2011
Ctrl 
Автоматизована програма управління процесом годівлі — розкіш чи необхідність?
11.04.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»