Рубрики

Архів

Молочний бізнес по-російському

Ще рік-два тому щоб побачити молочну ферму, оснащену найсучаснішим обладнанням та технікою, з роботами та автоматизованими програмами управління, потрібно було їхати до Західної Європи, США, Канади чи Ізраїлю. Нині наші погляди все частіше звернуті у бік нашого найближчого сусіда, Росії, де вже зараз є ферми, яких не побачиш у жодній країні світу.

Одне з таких господарств є в Республіці Татарстан — на стику двох континентів — Європи та Азії, і двох релігій – православ’я та мусульманства. Молочний комплекс ТОВ «СГП ім. Рахімова» — предмет гордості не лише його власників, сім’ї Рахімових, а й усієї республіки і навіть країни. Ферма насправді унікальна. Головна її особливість полягає у тому, що для великотоварного виробництва молока використовують систему добровільного доїння (VМS), а простіше сказати —доїльні роботи. Подібних ферм у світі є декілька. Найбільша з них, з 20 доїльними роботами «Мейсон Діксон Фармз», міститься у США, ще дві — в Білорусі (12 і 16 роботів) та СХП ім. Рахімова (16 роботів) в Російській Федерації. Корівники повністю автоматизовані, починаючи з клімат-контролю, доїння і годівлі, та закінчуючи видаленням гною. Вплив людського фактора мінімальний. За добу тут виробляють понад 20 т молока із вмістом жиру 3,8%, білка — 3,4%, кількістю соматичних клітин — менше 150–170 тис./см3.

Ідея створення надсучасного повністю автоматизованого тваринницького комплексу в теперішніх його господарів виникла у 2007 р. після відвідання «Мейсон Діксон Фармз». Коли ми побачили ту ферму, ділиться враженнями Фарид Рахімов, один із співвласників господарства, були надзвичайно вражені, подумали, порадилися, помріяли і вирішили реалізувати подібний проект у Росії.

Інвестиції в проект і державна підтримка

Будівництво інфраструктури та перших корівників на 1150 голів розпочали в кризовому 2008 р. Завдяки Національній програмі підтримки розвитку молочного скотарства в Росії вдалося отримати позику від «Россєльхозбанку» на 615 млн руб на 12-річний період під 1% річних. Якщо врахувати рівень державної підтримки проекту, іншими словами субсидії, тривалий період позики та рівень інфляції, то виплата кредиту не стане тягарем для акціонерів. Племінних нетелей та теличок голштино-фризької породи придбали за програмою Росагролізингу. Тварини обійшлися у 306 млн руб. (От тобі й державна підтримка! Проте є одне «але»: на підтримку держави може розраховувати лише той, хто активно займається розвитком молочного скотарства і, так би мовити, демонструє серйозність своїх намірів, тобто робить власні капіталовкладення.) Загальні інвестиції в проект становили 1,1 млрд руб, і це лише початок. Головне, що в ході реалізації першої стадії проекту було створено всю інфраструктуру виробництва з урахуванням розширення об’єкта в майбутньому. Надалі власники планують капіталовкладення лише у поголів’я та корівники. Коли будівництво повністю завершиться, а це має бути наприкінці 2011 р., на комплексі вироблятимуть 60–70 т молока на день, а загальне дійне поголів’я становитиме 2300 корів.

Коли проект лише розпочали реалізовувати, то ціни на молоко були дуже низькі і багато хто сумнівався в його доцільності. Однак нині, враховуючи завзяття власників розвивати молочний бізнес, закупівельні ціни, високу продуктивність корів та ефективність організації усього виробництва, зрозуміло, що проект просто приречений на успіх.

Дізнатися більше ви можете із публікації журналу «Молоко і ферма», № 4, березень 2011 р.

 Ctrl
Мотивація персоналу в АПК
11.04.2011
Ctrl 
Європейські молочні клопоти. Українські підсумки року
11.04.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»