Рубрики

Архів

Попелюшка харчового бомонду

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Останнім часом корисність молока для здоров’я людини доволі часто ставиться під сумнів. Численні публікації у різноманітних ЗМІ (в тому числі і на телебаченні) впроваджують тези: «молоко корисне тільки дітям», «людям старшого віку молоко пити шкідливо», «молоко шкідливе із-за непереносимості лактози» (скільки таких людей – не згадують), «молоко сприяє набору зайвої ваги», «те, що ми зараз п’ємо – взагалі не молоко», «всі корови – хворі», «все молоко – з порошку, все масло – з пальмової олії» і т.п. Тільки ліниві ще не долучилися до цього хору. 

Безглуздо стверджувати, що масована атака ЗМІ - це єдина причина скорочення споживання молока. Причин багато, серед них і претензії до якості деяких молочних продуктів, і зростання цін. А результат такий: статистика говорить про те, що споживання молочних продуктів населенням України щороку зменшується. Воно зараз майже вдвічі менше за фізіологічно обґрунтовану норму. У той же час, стан здоров’я як дітей та молоді, так і населення взагалі, погіршується. Знову ж таки, не будемо наполягати на тому, що причина цього тільки в тому, що недоїдаємо молочного. Але навряд чи хто стане заперечувати роль здорового харчування, в якому не останнє місце посідають молоко і молочні продукти, у збереженні здоров’я. Проблема в тому, що коли споживачеві настирливо нав’язується певний стереотип молока як продукту, від якого невідомо чого більше – користі, чи шкоди, то виникає питання – чи будуть споживачі його відносити до здорового харчування?

Різні народи цінують різні продукти, і кулінарні уподобання у різних куточках земної кулі різні. Десь їдять смажених комах і запевняють, що дуже смачно, в інших місцях делікатесом вважають добряче протухлу рибу. І хоча останніми роками глобалізація дуже суттєво впливає на національні кулінарні традиції народів, навряд чи українці зрадять оселедчика з цибулею і масово перейдуть на суші, або замість вишневого та малинового почнуть варити варення з авокадо і манго. У харчуванні нашого народу, як і всякого іншого, віками складалися певні традиції, і молочні продукти в українській кухні завжди займали почесне місце. Донедавна. Останніми роками спостерігаються очевидні зміни у відношенні наших споживачів до молока і молочних продуктів. І зміни ці тривожні. Молоко, як продукт вживання якого веде, наприклад, до набору ваги, не може надихати. Як ви думаєте, якщо у групі українських підлітків з абсолютно нормальним індексом маси тіла, 20% вважають себе «жирними», чи будуть вони пити необхідне у їх віці молоко, про яке численні популярні у їх середовищі сайти безвідповідально пишуть, що молоко і молочні продукти - це саме те, від чого треба відмовитися, якщо хочеш у випускному класі школи носити речі дитячого розміру? І діти відмовляються. Радикально. З наслідками добре знайомі медики.

Дізнатись більше ви можете із публікації журналу "Молоко і ферма", №5, червень 2011 р.

 Ctrl
Якщо є бажання, можна досягнути всього
07.06.2011
Ctrl 
Євгенія Уваркіна: «Коли ми об’єднуємося, ми стаємо тією силою, з якою потрібно рахуватися»
11.04.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»