Рубрики

Архів

Іноземні менеджери в українських компаніях: плюси та мінуси співпраці

Експати – доволі новий термін в українській мові, ще не внесений до словника. Попри це, в Україні його використовують у різних контекстах досить часто. Тому, насамперед, варто визначитися з термінологією, що використовується.

Експат (лат. ex – поза, patria – батьківщина) – працівник, який отримав призначення на роботу поза межами своєї країни. У даному разі принциповим буде зазначити, що експат з самого початку розглядає свій переїзд як тимчасовий. Попри визначення, під яке підпадають усі іноземні громадяни, які приїхали на роботу, експатами в Україні прийнято називати лише топ-менеджерів і провідних фахівців, що працюють за контрактом.

Моду на експатів – іноземних управлінців і фахівців середньої ланки – було започатковано в середині 1990-х через нестачу досвіду роботи в ринкових умовах у місцевого менеджменту. На відміну від інших секторів економіки, в АПК ця тенденція проявилась пізніше – менш ніж десять років тому. Тоді разом з попитом на нову техніку і технології зросла потреба в людях, які вміють з ними працювати і здатні передати свій досвід іншим.

Однак якщо на перших етапах залучення іноземних фахівців керівники компаній ставилися до експатів як до панацеї, то зараз прийшло усвідомлення, що іноземний менеджер – це, перш за все, співробітник, у разі правильного використання досвіду якого можна отримати хороший результат.

Під час підготовки цієї статті ми поспілкувалися з керівниками близько десяти компаній, які мали безпосередній досвід залучення експатів. Спробуємо детальніше розібратись, хто й навіщо запрошує цих фахівців в український агробізнес, а також визначити плюси та мінуси такого залучення.

Якщо говорити про кваліфіковані кадри, то експатів здебільшого залучають там, де потрібні унікальні знання в специфічних сферах сільського господарства, які ще не досить розвинені в Україні, або в разі необхідності проведення виробничої експертизи з метою вдосконалення використовуваних технологій. Це продиктовано, найперше, тим, що запрошені фахівці мають більше досвіду в налагодженні бізнес-процесів, а також впровадженні нових стандартів контролю якості. У випадку, коли вимоги до позиції включають міжнародний досвід, компанія, найпевніше, буде більш охоче розглядати залучення експатів. Роботодавці розуміють, що іноземні менеджери привозять із собою специфічну експертизу як в області загального управління, так і в більш вузьких областях: технологіях або новітніх розробках у різних індустріях.

Ірина Панібратець, директор з розвитку рекрутингової компанії «AgriPersonnel»

Дар’я Ветренко, спеціаліст з пошуку та підбору персоналу рекрутингової компанії «AgriPersonnel»

Дізнатись більше ви можете із публікації журналу "Молоко і ферма", №5, червень 2011 р. 

 Ctrl
Один крок від технології, три — від прибутку
22.09.2011
Ctrl 
Вода — ключовий компонент живлення
07.06.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»