Рубрики

Архів

Служба безпеки в організаційній структурі підприємства

Ірина Панібратець, директор з розвитку рекрутингової компанії «AgriPersonnel»

Одним із найактуальніших питань аграрного ринку є безпека підприємств. Раніше ми вже писали про такі проблеми агроринку, як брак кваліфікованого персоналу, особливості українського менталітету, недотримання технологій, а також про інші фактори, від яких залежить кінцевий результат.

Вивчаючи динаміку розвитку українського сільськогосподарського ринку і постійно спілкуючись із власниками, топ-менеджерами та провідними фахівцями, можна зробити висновок, що чимало компаній уже навчились ефективно впроваджувати нові технології, досягати високих показників урожайності й вибудовувати результативну роботу своїх агропідприємств. Але, на жаль, не всі підприємства успішні й прибуткові.

Працюючи над проектами оптимізації організаційної структури, нерідко чуємо від керівників щось на кшталт: «Ну що їм ще треба? Створили всі умови, техніку завезли нову, насіння і препарати купуємо оригінальні, а врожайність удвічі нижча, ніж у сусідів».

У таких ситуаціях причина, скоріш за все, у методах запровадження вже згаданих нових технологій, низькій кваліфікації персоналу та недостатньому контролі за діяльністю підприємства.

Саме на останньому варто зупинитися детальніше. Ця стаття з’явилася на основі власного досвіду з пошуку керівника служби безпеки для великого агрохолдингу. В процесі цих пошуків нам вдалося поспілкуватися з багатьма керівниками служб безпеки провідних агрокомпаній.

Безпека актуальна для кожного підприємства, незалежно від масштабу, діяльності та форми власності. Відрізнятися будуть лише засоби і методи захисту від зовнішніх та внутрішніх загроз.

Що ж воно таке, безпека підприємства? В чому вона полягає? На що треба звернути увагу передовсім? Розуміння безпеки як суто фізичної захищеності (що нині побутує) не зовсім правильне, особливо для сільського господарства. Сьогодні безпека підприємницької діяльності — це, передусім, виявлення і всебічний аналіз можливих загроз для діяльності підприємства, планування і створення цілої системи заходів із захисту й мінімізація комерційних ризиків. Є такі заходи з убезпечення підприємницької діяльності:

  • виявлення, відвернення зовнішніх і внутрішніх загроз;
  •  аналітична оцінка ризиків для бізнесу (фінансові, юридичні, політичні, інформаційні і т.д.), з наступним визначенням методів і засобів для їх мінімізації;
  • оперативний аналіз ситуації, отримання необхідної інформації для прийняття оптимальних управлінських рішень із питань стратегії й тактики економічної діяльності;
  • захист матеріальних цінностей та інформації, що становить комерційну таємницю;
  • фізична і технічна охорона будівель, споруд, території, транспортних засобів, продукції тощо;
  • моніторинг ділової репутації партнерів та персоналу, протидія внутрішньому шахрайству, необґрунтованим претензіям податкових або правоохоронних органів і т.д.

Повну версію читайте у журналі «Молоко і ферма» № 3(6) вересень 2011р.

 Ctrl
Мастити
22.09.2011
Ctrl 
Один крок від технології, три — від прибутку
22.09.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»