Рубрики

Архів

Мастити

Степан Лихошерст, консультант АВМ з питань ветеринарії

Мастит – запалення вимені, яке майже завжди викликає бактеріальна інфекція. Хвороба має назву «клінічний мастит», якщо ви бачите ознаки хвороби: наприклад, набряки або почервоніння часток вимені або видимі зміни молока (згустки, пластівці, зміна кольору).

Мастит вважається субклінічним, якщо видимих ознак хвороби немає, але під час аналізу молока виявляємо підвищену кількість соматичних клітин. Якщо кількість соматичних клітин (КСК) ≥ 1500 тис./мл, такий субклінічний мастит треба обов’язково лікувати.

У багатьох господарствах часто припускаються помилки і не діагностують субклінічний мастит на ранніх стадіях, а значить, і не лікують. Лікують лише яскраво виражені клінічні форми маститу. Це призводить до того, що частка вимені, яка була уражена маститом, втрачає до 30% продуктивності, а в особливо запущених випадках узагалі атрофується. Ігнорування субклінічних маститів, на перший погляд, – справа дуже вигідна, бо ми зменшуємо витрати на ліки. Але, на жаль, це ілюзія. Спробуємо пояснити, чому:

  1. близько третини субклінічних маститів переходять у клінічну форму, яку все одно треба лікувати;
  2. лікування клінічних маститів менш ефективне і часто закінчується атрофією частки вимені;
  3. лікування клінічних маститів триваліше, а значить, і витрати на ліки більші, і молока вибраковують більше;
  4. субклінічні мастити самі по собі призводять до зменшення продуктивності. Є пряма залежність між кількістю соматичних клітин у молоці та зменшенням надоїв (табл. 1);
  5. підвищення КСК в молоці зменшує закупівельну ціну на молоко.

Яскравим прикладом того, як клінічні та субклінічні мастити вчасно виявляють і лікують, може бути досвід АКПП «Золота нива» (с. Балабанівка, Оратівський р-н, Вінницька обл.). Співпраця з господарством почалась у лютому 2011 р. На той час захворюваність на мастити в цьому господарстві була високою і, на жаль, типовою для багатьох молочних ферм України, де хворіють від 35 до 62% корів.

Повну версію читайте у журналі «Молоко і ферма» № 3(6) вересень 2011 р.

 Ctrl
Відновлення підстилки з гною
22.09.2011
Ctrl 
Вода — ключовий компонент живлення
07.06.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»