Рубрики

Архів

Система добровільного доїння

Наукові розробки щодо створення автоматизованих систем доїння було розпочато наприкінці 70-х років минулого століття. Лише 15 років потому перший комерційний робот-дояр (робот) з’явився на ринку. Під кінець 2010 р. у світі вже нараховували більш ніж 17 тис. роботів. Беручи до уваги зростання популярності автоматизованого доїння і, відповідно, темпів продажу, до кінця нинішнього року їх кількість у світі становитиме 20 тис.

Наразі найроботизованішою частиною світу залишається Європа. Із самого початку роботів-доярів позиціонували як рішення для невеликих господарств: один робот розрахований на 60–65 корів, тобто на середньостатистичну європейську ферму. Нині найбільша кількість роботів-доярів зосереджена у Данії, слідом за нею йдуть Голландія, Німеччина, Франція, Швеція. Зазвичай на фермі встановлювали один-два роботи і до2009 р. ферма з чотирма автоматизованими системами вважалась найбільшою, проте останнім часом ситуація кардинально змінилась. Три роки тому в Данії почала функціонувати ферма, де було встановлено 8 роботів з перспективою збільшення до дванадцяти. Влітку 2011 р. у Німеччині введено в експлуатацію ферму з 17 роботами. Популярні роботи також і в Ізраїлі, однак ферми там невеличкі – 2–3 роботи, максимум 4–8.

Найбільша у світі роботизована ферма – «Мейсон Діксон Фармз» – наразі є у США, де у процесі доїння молока задіяно 20 роботів. У США роботи не такі поширені, як у Європі, там переважають великі комплекси на 2–5 тис. корів з доїльними залами промислового типу (зазвичай «паралель»).

У Росії найперші роботи з’явились у Вологодській області в 2007 р., а до кінця поточного року на території федерації їх має бути дев’яносто п’ять. Їх встановлюють і на фермах сімейного типу, і на великих молочних комплексах (СГП ім. Рахімова, Татарстан, 16 роботів-доярів на одному виробничому майданчику з 4 корпусів, заплановано монтаж ще 16 роботів).

Найбільш роботизованою країною на теренах колишнього СРСР є Білорусь, де працює більш ніж 120 роботів.

Щодо виробників обладнання, то на ринку нині домінують 7 основних гравців: Lely (Нідерланди, 48–50% ринку), DeLaval (Швеція, 44–45% ринку), GEA Farm Technologies (Німеччина), SAC (Данія), Insentec – Galaxy Starline (Нідерланди), BouMatic (США), Fullwood (Великобританія).

В Україні на сьогодні роботів-доярів немає, але є кілька господарств, які планують їх придбати.

Нещодавно нам вдалося поспілкуватись з Олексієм Пєтровим, менеджером по роботі з ключовими клієнтами ЗАТ «ДеЛаваль» (Росія). Він розповів про досвід використання роботів-доярів у Росії.

Повну версію читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (7), грудень 2011 рік

 Ctrl
Технологія диктує правила гри
11.01.2012
Ctrl 
«Іммігрантки» в Україні
11.01.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»