Рубрики

Архів

Підвищення стійкості корів до захворювань завдяки збалансованій годівлі

Герт-Ян Геррітс, комерційний та технічний директор ТОВ «Цехаве корм Лтд.»

Потужне і безперебійне виробництво молока починається зі здорової корови. Необхідною умовою виробництва є збалансована годівля, в основі якої лежить задоволення потреб високопродуктивних тварин, у поєднанні з професіональним менеджментом. Нині добиватися цього стає дедалі важче, оскільки суспільство все наполегливіше вимагає обмеження застосування у молочному скотарстві антибіотиків. Саме тому виробники дедалі активніше цікавляться кормовими добавками, що підвищують імунітет тварин. До вітамінів та мінералів, що відіграють надзвичайно важливу роль у підтриманні здоров’я вимені, належать вітамін Е, селен та цинк, які тварини мають отримувати в достатній кількості (табл. 1, 2, 3).

Таблиця 1. Властивості цинку, селену та вітаміну Е і симптоми у випадках їх нестачі чи передозування

Цинк
Функція Присутній у багатьох ферментах необхідних для росту та імунітету
Нестача Зниження стійкості до хвороб, втрата молока, зниження темпів зростання
Надлишок Зміщення інших мінералів, розлади травлення, порушення росту
Селен
Функція Антиоксидант
Нестача Зниження стійкості до хвороб, порушення росту
Надлишок Зниження стійкості до хвороб, порушення росту тканин, що швидко ростуть.
Вітамін Е
Функція Антиоксидант, підтримка процесів клітинного метаболізму
Нестача Зниження стійкості до хвороб, уповільнення процесів клітинного метаболізму
Надлишок Підвищений ризик інфікування вимені

Цинк

Цинк – кофактор у більш ніж 300 ферментах організму, які необхідні для загоєння та відновлення тканин. Саме тому він відіграє важливу роль для підтримання поверхневого шару шкіри вимені в належному стані. Він життєво необхідний для запобігання бактеріальним інфекціям. Оскільки цинк використовується кількома системами організму, то його брак може негативно вплинути передовсім на ріст, відтворення та імунітет.

Цинк також відіграє важливу роль в утворенні кератину. Кератин утворює захисний шар у канальцях дійок і формує щось на зразок воскової пробки, яка закриває канальці після доїння. Це знижує ризик потрапляння бактерій у дійку. Проте після кожного доїння втрачається близько 25–35% кератину. Це означає, що організм має виробляти його щодня. Якщо у корови брак цинку, відновлення пробки сповільнюється, а дійки після доїння довше залишаються беззахисними перед бактеріями. Дослідження свідчать, що брак цинку в організмі молочної корови дуже швидко призводить до зниження надоїв унаслідок того, що корова стає вразливішою до інфекцій вимені.

Селен

Як і вітамін Е, селен – це антиоксидант, який впливає на організм на клітинному рівні. Він міститься у ферменті глутатіон-пероксидазі, який, у свою чергу, береучасть в очищенні клітин організму від токсичного перекису водню. В результаті брак селену може призвести до окисного стресу, а відтак – до пошкодження ДНК, порушення іонного метаболізму в клітинах та до зниження якості клітинної мембрани. Все це потім призводить до погіршення функціонування клітин. Брак селену може негативно вплинути на стійкість до хвороб. Найімовірніше це пов'язано зі скороченням виробництва антитіл і ослабленою реакцією білих кров'яних тілець на інфекцію.

Таблиця 2. Мінімальний рівень споживання цинку і селену на корову на день (стандарт Нідерландів)

Цинк
Сухостійний період 246 мг
Середньопродуктивні корови

(20 кг/добу)

490 мг
Високопродуктивні корови

(40 кг/добу)

763 мг
Селен
Сухостійний період 1,44 мг
Середньопродуктивні корови

(20 кг/добу)

2,72 мг
Високопродуктивні корови

(40 кг/добу)

4,22 мг

Повну версію читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (7), грудень 2011 рік

 Ctrl
Оптимальний старт для здорових телят
13.03.2012
Ctrl 
Відновлення підстилки з гною
22.09.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»