Рубрики

Архів

Там, де попит перевищує пропозицію

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Чернігівщина – це край, де з радянських часів відносно непогано збереглося великотоварне виробництво молока. Згідно з інформацією Міністерства агрополітики 2010-го року поголів’я великої рогатої худоби в області сягнуло 149,6 тис. голів. Правда, у червні 2011-го воно скоротилося до 143,4 тисячі (95,9%). Минулого року Чернігівщина посіла третє місце, з-поміж інших областей України, за кількістю молока, поставленого на промислову переробку, – після Полтавщини та Сумщини. Цікаво, що саме тут, в області більш-менш «промислового» молока (частка сільгосппідприємств 66,6%), з’явилися перші в країні виробники, які за вибором напрямку розвитку відрізняються від інших. Їхня технологія виробництва має одну мету: створити для корови найкомфортніші умови, наближені до природних, та максимально скоротити шлях молока до споживача. Така технологія вимагає дотримання багатьох особливостей утримання, годівлі та догляду. Тож труднощів вистачає. І все це заради того, щоб отримати органічне молоко, в якому до моменту споживання буде збережено всі ті якості, за які його називають «еліксиром життя».

Господарства, де виробляють таке молоко, розташовані на півночі області, у Городнянському та Семенівському районах, і належать до групи компаній «Етно-продукт». Саме у керівника групи, Олега Жуковського, вперше з’явилася ідея виробництва органічного молока. Спершу амбіції скромно обмежувалися бажанням забезпечити свіжим і якісним молоком власну родину та кількох знайомих і друзів. Логіка була проста: чим менше операцій з обробки зазнає молоко на шляху до споживача, тим більше в ньому залишиться корисних речовин і мікроелементів. Невдовзі з’ясувалося, що попит на таке молоко є, до того ж чималий. Тоді вирішили розвивати цей напрямок як комерційний.

Роман Макухін, голова правління «Етнопродукту», згадуючи, в яких умовах починали розвивати органічне молочарство, наголошує: «Всі ми прекрасно розуміли, що, маючи в руках стару колгоспну інфраструктуру, яку до того ж упродовж останніх років було практично зруйновано, ми не могли розраховувати на високу якість молока тільки завдяки новим технологіям. Тому перше, що ми зробили, – добилися елементарної гігієни доїння, дисципліни та належного миття доїльного обладнання. Наступним кроком стало встановлення доїльних залів. На двох фермах у нас використовується система молокопроводів, а на інших досі корів доять у бачок. Однак при цьому їх особливо ретельно миють, дотримуються всіх вимог гігієни, а також своєчасно міняють гуму в доїльних апаратах. Зараз робимо наступний крок – купуємо литовські системи мобільного доїння: доярки йдуть до корів і доять їх у полі. Ці системи оснащено електричними генераторами, передбачено можливість і доїння, і охолодження. Таким чином шлях молока від вимені до кінцевого споживача мінімізується».

Як і більшість інших, компанія змушена розв’язувати безліч супутніх проблем: як уже згадувалося, радянська інфраструктура майже зруйнована, немає ні доріг, ні водопостачання. Щоб створити нову, треба значні інвестиції. Але органічне молочарство потребує простішої інфраструктури, бо корів слід обов’язково випасати на пасовищі, корова йде на поле, а не «поле» (тобто корми) везуть до неї. Взимку коровам також намагаються забезпечити щоденний моціон: на «Етнопродукті» вони живуть у корівнику, неприв’язані, а годують тварин на свіжому повітрі.

Розвиток молочного скотарства для компанії означає виробництво виключно органічного молока. При загальному поголів’ї 2400, молочне – близько 900 корів. У Травневому, наприклад, понад 200 голів. Звідти молоко везуть просто до київських крамниць. У планах відновлення комплексу на 1500 тварин молочного поголів’я.

Група «Етнопродукт» першою в Україні отримала технічні умови на сире молоко як кінцевий продукт. При цьому зрозуміло, що його обов’язково повинні продавати з позначкою «Підлягає обов’язковому кип’ятінню». Це вимога законодавства.

Роман вважає, що швидко, та ще й без сторонньої допомоги, перейти на органічне скотарство дуже складно. Потрібен час. У господарстві поки що все тримається на ентузіазмі. 2010-го року, розраховуючи на обіцяну 50-відсоткову державну допомогу для будівництва нових корівників, компанія трохи загальмувала активність, вибраковувала тварин, поголів’я стало меншим. Допомоги не дочекалися, і тепер подальші плани будують розраховуючи виключно на власні можливості.

2008-го року, коли на підприємство прийшов Олег Олексійович Жуковський, напрямок розвитку господарств одразу переорієнтували на органіку. Поступово ідея виробництва органічних продуктів визріла, що й зумовило створення аграрно-органічної групи. Вибір був однозначний, попри економічні перестороги. Органічне сільське господарство – це ціла філософія, вибір якості життя і розуміння того, що в перспективі тільки воно дасть змогу зберегти природу, родючість землі, здоров’я тварин і, зрозуміло, людини.

Повну версію читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (7), грудень 2011 рік

 Ctrl
Оптимальний старт для здорових телят
13.03.2012
Ctrl 
Підвищення стійкості корів до захворювань завдяки збалансованій годівлі
11.01.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»