Рубрики

Архів

Як корова лягає в стійло?

Герт-Ян Герітц, комерційний та технічний директор ТОВ «Цехаве корм Лтд.»

Лежати — це для корів дуже важливо. Їм потрібно лежати по дванадцять годин щодня. Але при цьому йдеться не про сон (для нього в середньому їм вистачає двадцять хвилин щодня), а для жування жуйки та відпочинку кінцівок.

Зони для відпочинку корів треба відповідно облаштувати. На багатьох фермах за останні десять років генетика стада зазнала значних змін. Окрім збільшення продуктивності, тварини стали більшими. На жаль, стійла в корівниках «не встигають рости» за тваринами, тому дуже часто місця для відпочинку стають тісними й незручними. Отож спостерігаємо тенденцію збільшення випадків опухання сухожиль та колін. До того ж, фермери часто забувають, що збільшення поголів’я має відбуватися паралельно зі збільшенням кількості місць для відпочинку. Норма — це коли кожна корова має окреме місце для відпочинку.

Усе починається з вивчення поведінки великої рогатої худоби. Корови дуже специфічно лягають і встають (рис. 1). В обох випадках їм ніщо не повинно заважати. Це значить, що корова повинна мати змогу рухатись у стійлі так само природно, як і на пасовищі. Як зображено на рисунку 1, в обох випадках, коли корова встає або лягає, їй потрібно витягнути голову вперед . Та основна проблема в тому, що корові в стійлі замало простору для цього. Особливо коли стійло біля стіни.

Рис. 1. Як корова лягає і встає

Джерело: Anon, Housingdesignforcattle, DACC.

Вирішальними для визначення розмірів стійла є три зони:

Зона 1. Простір для тіла (тобто, відстань від хвоста до колін, довжина 170–180 см).

Зона 2. Простір для голови тоді, коли корова лежить,— це приблизно 45 см у довжину.

Зона 3. Простір для маневру (додатковий простір, щоб корова могла встати). Це 55 см у довжину.

Тож можна зробити висновок: щоб уставати, корові потрібно достатньо місця. Стійло з розмірами 2,15–2,20 м, розташоване біля стіни та з перегородкою, що не дозволяє корові рухатись убік, занадто мале, щоб корова мала змогу вставати нормально. Коли стійла розташовані у два ряди, корова може використовувати стійло навпроти як простір для голови під час вставання чи лягання. Коли ж стійла розташовані біля стіни, потрібно забезпечити додатковий простір для голови або ж установити бокові перегородки таким чином, щоб корова могла повернути голову вбік.

Більше інформації можна прочитати в журналі «Молоко і ферма» №2 (9), квітень 2012

 Ctrl
Силосна кукурудза для молочного тваринництва
03.05.2012
Ctrl 
Значення живих дріжджів у годівлі корів
13.03.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»