Рубрики

Архів

Виробництво яловичини — прибутки чи збитки?

Попит породжує пропозицію — так коротко можна означити стан українського м’ясного скотарства. А якщо точніше, то відсутність попиту призводить до цілковитого занепаду галузі.

Про користь яловичини ми багато говорити не будемо, адже ні для кого не секрет, що вона — один із небагатьох видів м’яса, збагаченого дефіцитними мікроелементами. Проте навіть цей фактор не стимулює українців поповнювати свій раціон яловичиною чи телятиною.

Таке м’ясо завжди було дорожчим, скажімо, від свинини чи птиці, оскільки вирощування великої рогатої худоби триваліше й дорожче. Проте в Україні вперше за багато років вартість яловичини і свинини майже зрівнялася. Парадокс!

Яловичину споживають переважно у розвинутих країнах, де купівельна спроможність населення висока (Європа, Америка). Тож чим нижчий рівень життя, тим більше людей, які змушені віддавати перевагу свинині й курятині.

Дієтологи вважають, що особа працездатного віку повинна щороку споживати не менше 14 кг яловичини й телятини. В Україні цей показник — 9 кг. Якщо науково обґрунтована норма споживання м’яса сягає 80 кг на рік, то в Україні нині маємо 50 кг. Натомість ми активно додаємо до свого раціону курятину — відносно дешеву й швидку в приготуванні. За перші два місяці цього року українці спожили 7,8 тис. т яловичини, понад 40 тис. т свинини та (вдумайтеся!) 130 тис. т м’яса птиці. І, що найгірше, тенденція до зменшення обсягів споживання яловичини, як свідчать експерти, триватиме. Дещо схожа ситуація і в Європі, де цього м’яса також стали споживати менше. З чим це пов’язано? Насамперед, із погіршенням купівельної спроможності населення через економічну кризу.

Світовий спад виробництва яловичини зумовлений тим, що її стали менше виробляти у США і Мексиці (2011-го року, порівняно із 2010-м, на 0,5%). Згідно з інформацією міністерства сільського господарства США, цьогорішній прогнозований спад виробництва яловичини (приблизно 4,2%) компенсуватиметься збільшенням виробництва м’яса в Індії (на 9%, до 3,5 млн. т), Бразилії (на 2,2%, до 9,2 млн. т), Аргентині (на 4%, до 2,6 млн. т) та Австралії. Австралійські фермери, користуючись ситуацією, активно почали відновлювати поголів’я великої рогатої худоби, і виробництво яловичини збільшиться там на 4,7%.

З огляду на це, загальний експорт яловичини 2012-го року може зрости на 7,4%, до 8,7 млн. т, на тлі зростаючого попиту, особливо в Південно-Східній Азії, країнах Близького Сходу та Північної Америки. Росія цьогоріч буде найбільшим імпортером яловичини: якщо вірити прогнозам, вона закупить 0,75 млн. т.

В Україні, крім світових, є ще й власні проблеми, які так чи інакше впливають на розвиток м’ясного скотарства. Сьогодні виробництво яловичини в нашій країні вважається збитковим, оскільки докорінно змінилася структура споживання. Раніше основними споживачами був внутрішній ринок та покупці напівфабрикатів, які нині неспроможні купувати дороге м’ясо.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 3 (10), червень 2012 рік

 Ctrl
Місце під сонцем
12.07.2012
Ctrl 
Кооперативи. Чи все так просто?
12.07.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»