Рубрики

Архів

Сексована сперма — інновація у молочному скотарстві на етапі управління відтворенням стада

Наталія Черняк,  кандидат сільськогосподарських наук;

Оксана Гончарук, науковий співробітник, Інститут розведення і генетики тварин НААН

 Нині у господарствах виникла складна проблема розшире­ного відтворення стада через зміни, які відбуваються в його структурі. Ці зміни проявляються у збільшенні кількості корів та зменшенні інших віко-статевих груп тварин, особ­ливо ремонтного молодняка.

В таких умовах розраховувати на значне збільшення маточ­ного поголів’я за рахунок власних ресурсів немає підстав. При­дбати ремонтний молодняк в інших господарствах (або країнах) проблематично. Саме тому необхідно використовувати власні резерви збільшення кількості ремонтного молодняка.

Передовсім необхідно дбати про збереження наявного маточного поголів'я й отримання від нього не менше 90–95 телят на 100 корів на рік. Але щоб стабільно отримувати таку кількість телят, слід подбати про інтенсивне відтворення стада.

Основним методом відтворення тварин в Україні й за кор­доном є штучне осіменіння, яке набуло значного поширення завдяки розробленому методові заморожування і довгострокового зберігання сперми в рідкому азоті. Результати штучного осіме­ніння залежать, як відомо, від якості сперми, техніки і термінів осіменіння та фізіологічного стану корів.

Новим біотехнологічним методом, який дедалі ширше використовується в світі, є штучне осіменіння корів і телиць сперматозоїдами, попередньо розділеними за Х- та Y-хромосомами (сексована сперма).

Довідка

Революційним у галузі відтворення худоби став винахід наприкінці 1970-х років методу проточної цитометрії для відокремлення живих клітин крізь швидкісний сортер. У 1980-х роках були спроби відділити сперматозоїди, що містять Х-хромосоми (вони утворюють ембріони жіночої статі), від тих, що містять Y-хромосоми (утворюють ембріони чоловічої статі). Однак на той момент позитивних результатів не отримали. А вже 1992-го року при використанні сперми, розділеної за статтю, отримали перше теля.

З технологічної точки зору, принцип роботи лабораторій із розділення сперми на сперматозоїди з X- та Y-хромосомами, ґрунтується на різниці у вмісті ДНК в цих хромосомах. Сперматозоїди, що містять Х-хромосоми, мають на 4-5 % ДНК більше. За допомогою проточної швидкісної лазерної цитометрії та використання флуоресцентного барвника можна виокремити фракції, що містять до 92% статевих клітин з X- або Y- хромосомою. З технічної точки зору цей процес відбувається так: у клітинному сортері цівку, що містить клітини, розбивають на краплі, які містять не більше одного сперматозоїда. Забарвлений флуоресцентним барвником зразок інжектують до протокової кювети, де він проходить через сфокусований лазерний промінь. Залежно від інтенсивності флуоресценції, лазерний пристрій заряджає краплі негативним або позитивним зарядом. Проходячи через магнітне поле, краплі розподіляються на позитивно та негативно заряджені частинки й надходять у різні посудини. Пошкоджені сперматозоїди або незафарбовані сторонні часточки мають нейтральний заряд й теж відділяються в окремий посуд. Після сортування майже 80% клітин зберігають життєздатність (за даними компанії XY Іnс). Паєти зі спермодозами виробництва XY Іnс маркуються, наприклад, літерами F — спермії, що містять Х-хромосоми, або М — із Y-хромосомами. Сексовану сперму виробництва американської компанії АВS Global заморожують у соломинках об’ємом 0,25 мл, при цьому соломинки, що містять такі спермодози, позначають кодом 529, а звичайну сперму — кодом 29. Крім цього, сперму, призначену для отримання телиць, заморожують у червоних соломинках, а бичків — у синіх. За статистичними даними XY Іnс, народження телят заданої статі з використанням сексованої сперми відбувається у 90–93% випадків, а кількість відібраних сперматозоїдів, необхідна для ефективного запліднення, є меншою (2х106), ніж за умов звичайного штучного запліднення (12-15х106). За відповідного рівня кріоконсервації соломинок-паєт, які містять сексовану сперму, не спостерігається втрати функціональних якостей сперматозоїдів.

Нині найбільшим власником патентів щодо технології одержання сексованої сперми бугаїв та її комерційного використання у світовому масштабі є американська компанія XY Іnс, створена у 1996 році.

Встановлено, що з використанням цього нового біотехнологічного методу в молочному скотарстві зарубіжних країн одержали понад 90% теличок на 100 плідних осіменінь. Оскільки сексовану сперму для комерційного використання одержують лише від кращих плідників, використання такої сперми забезпечує за короткий час шляхом селекційно-племінної роботи підвищення продуктивності тварин та одержання вдвічі більше власного ремонтного поголів’я.

Технологія отримання сперми, розділеної за статтю, лише з недавнього часу стала більш доступною, впроваджуваною з більшим розмахом. Повертаючись до сільського господарства та до скотарства зокрема, не можна не зазначити, що нині у більшості європейських країн виробництво сперми, розділеної за статтю, ще не налагодили. Тим часом попит на неї стає дедалі більшим на тлі зростання зацікавленості фермерів у результатах цієї технології для якісного управління процесом відтворення стада.

Ремонт дійного поголів’я — надзвичайно важлива тема. А з огляду на те, що використання сексованої сперми дає можливість збільшити кількість теличок за той самий період розведення тварин, актуальність методики є економічно обґрунтованою. Відповідно до статистичних даних, кількість корів в Україні невпинно зменшується. Причин різкого скорочення поголів’я худоби багато, тому необхідно шукати ефективні шляхи його швидкого нарощування.

Нині в Україні низка сільськогосподарських підприємств з успіхом використовує сексовану сперму — зазвичай для запліднення телиць, оскільки результативність цих процедур (міра запліднюваності) у них більша, ніж у корів. Відповідно використання такої сперми для телиць означає вищий рівень окупності інвестицій у молочний бізнес.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (11), серпень 2012 рік

 Ctrl
Неправильні інвестиції
13.09.2012
Ctrl 
Хто хоче бути фермером?
13.09.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»