Рубрики

Архів

Виявлення оптимального часу охоти та прогнозування заплідненості корів

Сергій Волков, Валерій Лотоцький, доценти, Білоцерківський НАУ

Одним із найвагоміших науково-практичних досягнень минулого століття стало винайдення, розробка та широке впровадження у виробництво довготривалого зберігання сперми та штучного осіменіння.

Однак упровадження штучного осіменіння супроводжується необхідністю вирішення низки питань, зокрема вибору оптимального часу введення сперми. Природне запліднювання (парування) можливе лише під час статевої охоти в самки, коли вона допускає коїтус із самцем, що забезпечує зближення сперміїв і яйцеклітини в оптимальному місці й часі та сприяє заплідненню. Штучне ж осіменіння передбачає вибір моменту в житті самки, коли деякі ознаки, чи їх комплекс, вказують на наявність статевої охоти. Усі ознаки, крім позитивної сексуальної реакції самки на самця, є лише ймовірними, і тому штучне введення сперми може бути раннім (до настання статевої охоти), пізнім (під час або після овуляції). Крім того не виключено, що такій процедурі можуть піддати тварин поза стадією збудження статевого циклу чи вже тільних.

Відомо, що стадія збудження статевого циклу в корів триває 3–5 діб та характеризується послідовним проявом чотирьох феноменів: тічки, статевого збудження або загальної реакції, статевої охоти та овуляції (рис. 1).

Рис. 1. Схема формування синхронної повноцінної стадії збудження статевого циклу.

Основними ознаками тічки є: помірний набряк статевих губ, почервоніння слизової оболонки переддвер’я піхви і власне піхви, виділення зі статевої щілини слизу. На початку тічки він прозорий й виділяється в невеликій кількості. Його добре помітно на кінці хвоста чи на підлозі, коли тварина лежить у стійлі. Посередині періоду тічки слиз стає скловидно-прозорим й шнурами виділяється зі статевих шляхів. Наприкінці тічки кількість слизу зменшується, він стає в’язким і мутніє. У частини тварин у ньому спостерігають пухирці повітря.

Через 6–49 годин на тлі тічки під впливом високої концентрації естрогенів виникає статеве збудження (загальна реакція), що характеризується змінами загального стану організму. В цей період у тварин помічають прискорене дихання і серцебиття, підвищення температури тіла, часте сечовипускання. Корови стають неспокійними, гостро реагують на зовнішні подразники, проявляють агресивність до тварин нижчого класу ієрархії, а інколи й щодо тварин вищих за рангом. Вони інтенсивно облизують себе та інших тварин, часто мукають, лягають, задирають хвіст, обнюхують статеві органи й сечу інших корів, ходять за іншими коровами, стоять біля них і часто кладуть голову на їхню спину чи крижі, стрибають на них та дозволяють їм стрибати на себе.

За одну стадію збудження корова зазнає близько 56 (3–104) заплигувань, що є причиною появи у неї саден біля кореня хвоста, крижів і маслаків. Самки з ознаками статевого збудження проявляють локомоторний рефлекс, обнюхують статеві органи самців, інколи намагаються стрибати на них. При обнюхуванні сечі й статевих органів самки стоять нерухомо, голову тримають горизонтально, інколи водять нею з боку в бік, витягують шию, верхню губу закопилюють (реакція Флемена). В цей час корови відходять від бугаїв при спробі плигати на них. Якість молока змінюється і при випоюванні телятам може проявлятися проносна дія.

Тривалість статевого збудження змінюється залежно від пори року і має деякі породні особливості. У корів молочних порід це триває від 13 до 36 годин. У весняно-літній період — швидше, ніж в осінньо-зимовий. У зв’язку з тим, що найбільша кількість естрогенів виділяється перед та на початку статевої охоти, феномени загальної реакції в цей час проявляються найяскравіше.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (11) ,серпень 2012 рік

 Ctrl
Плющення зерна кукурудзи для згодовування великій рогатій худобі
13.09.2012
Ctrl 
Неправильні інвестиції
13.09.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»