Рубрики

Архів

Плющення зерна кукурудзи для згодовування великій рогатій худобі

Марія Ярошко, магістр МВА, співробітник НімАЦ

На ефективність роботи молочнотоварних ферм значною мірою впливає якість та вартість кормів. При цьому основним елементом у балансуванні раціонів для худоби за енергією та поживними речовинами є концентрати — фуражне зерно, використання якого залежить від його якості, способу заготівлі та зберігання і, відповідно, вартості.

Саме тому дедалі більшого поширення набувають дешевші способи зберігання кормового зерна, одним із яких є консервування плющеного зерна, зібраного на ранніх стадіях стиглості. Плющення є дуже перспективним способом підготовки фуражу, бо таке зерно добре поїдається тваринами, краще засвоюється і при цьому доволі добре зберігається без втрат. До того ж плющення дозволяє підвищити загальну поживну цінність раціону.

Особливості перетравлювання та засвоєння плющеної кукурудзи

Однією з найважливіших кормових культур для великої рогатої худоби є кукурудза. Зберігання плющеного зерна кукурудзи дозволяє починати збирання врожаю на 10–15 днів раніше звичайних строків на стадії воскової стиглості при вологості 35–40%. В цей час воно містить максимальну кількість поживних речовин. Завдяки цьому вихід сухої речовини зерна вищий на 10–15%. У складі вуглеводів до 15% від сухої речовини зерна становлять цукри і до 60% крохмаль. Сира клітковина представлена, головним чином, добре перетравлюваними формами, а в кормі залишається багато структурних елементів, що є особливо важливим для доброго травлення у великої рогатої худоби. До того ж під час плющення стінки клітин кукурудзяного зерна руйнуються, що полегшує засвоєння поживних речовин. Крохмаль плющеного зерна, на відміну від крохмалю сухого фуражного зерна, ферментується в рубці повільніше й має при цьому вищий коефіцієнт перетравності. Через це плющеного зерна можна згодовувати удвічі більше без ризику отримати ацидоз. На відміну від плющеного зерна подрібнене має властивість швидко проходити через передшлунки жуйних, від чого ефективність використання поживних речовин мікроорганізмами знижується, показник рН рубця зрушується в кислий бік, і засвоюваність клітковини та інших поживних речовин погіршується. Перетравність поживних речовин плющеного зерна воскової стиглості вища, ніж у зерна повної стиглості, тож воно засвоюється краще. Завдяки плющенню підвищується поживна цінність вуглеводних та протеїнових комплексів.

Переваги плющення

Технологія плющення зерна дає змогу вирощувати більш пізні та врожайні сорти, що, до того ж, дозволяє звільняти поля для вирощування наступних культур у сприятливіші терміни. Це також захищає врожай від пошкодження, осипання та псування гризунами і пташками. Через зміщення термінів збирання і можливість використання вологого зерна, погодні умови не мають вирішального впливу на час робіт. До того ж можна використовувати різні зернозбиральні комбайни. Технологія приготування плющеного зерна, порівняно з поширеною технологією збирання зернових у період їх повної стиглості, з досушуванням та подрібненням, менш витратна. Оскільки плющене зерно не потрібно попередньо сушити, це істотно економить енерговитрати, а також відвертає втрати частини поживних речовин з вологою і, відповідно, зменшення поживної цінності корму. Загалом зерно, призначене для плющення, не потребує попереднього очищення після збирання, воно може бути частково нерівномірно дозрілим, дрібним чи пошкодженим, допускається навіть домішок насіння бур’янів. До того ж, з плющеним зерном працювати навіть зручніше, ніж із цілим, через відсутність пилу й подрібнених часток.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (11), серпень 2012 рік

 Ctrl
Горизонтальні й вертикальні кормозмішувачі. Яким віддати перевагу?
16.11.2012
Ctrl 
Виявлення оптимального часу охоти та прогнозування заплідненості корів
13.09.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»