Рубрики

Архів

Горизонтальні й вертикальні кормозмішувачі. Яким віддати перевагу?

Володимир Алексейчук, директор з розвитку і продажів у СНД ТОВ «Запагромаш»

З року в рік науковці й практики шукали ефективні способи підвищити молочну продуктивність корів. Однією з найвагоміших інновацій можна вважати запровадження повного змішаного раціону (ПЗР) для годівлі великої рогатої худоби.

Технологію ПЗР уперше почали використовувати в Північній Америці. В результаті досліджень учені встановили, що ідентичні за молочною продуктивністю тварини в однакових умовах по-різному споживають корм, який складається із тих самих компонентів, але одним згодовується роздільно, а іншим — у змішаному вигляді. Змішаний корм корови споживали краще і, відповідно, давали більше молока. Тоді встановили, що для оптимального перетравлювання фракційність нарізки грубого корму має бути на рівні 5–6 см. Довші фракції корова пережовує довше і, відповідно, витрачає більше енергії. Дрібніша ж нарізка призводить до ацидозу (закисання вмісту рубця).

Дослідженнями встановлено, що використання змішаного раціону дозволяє поліпшити молочну й м’ясну продуктивність худоби в середньому на 10–15%,порівняно з роздільною годівлею. До того ж технологія ПЗР дозволяє частково заощадити на дорогих балансуючих добавках. Споживання корму тваринами майже стовідсоткове. Завдяки цьому загальні витрати на годівлю зменшуються на 5–10%.

Для реалізації нової технології годівлі знадобилися мобільні кормоцехи, спроможні подрібнювати грубий корм, корене- чи бульбоплоди, а також рівномірно змішувати інгредієнти та роздавати кормосуміш. Виробники запропонували аграріям горизонтальні та вертикальні кормозмішувачі.

Горизонтальний чи вертикальний? Критерії вибору

Технологія заготівлі кормів

Нині у світі використовують як вертикальні, так і горизонтальні кормороздавачі. Вони мають свої сильні й слабкі сторони. Тому для правильного вибору кормозмішувача нам, передовсім, треба звернути увагу на технологію заготівлі корму.

Наприклад, якщо господарство використовує не менше 60% силосу, а під час заготівлі сіна і, особливо, соломи попередньо їх подрібнює — і лише після того пресує та тюкує, — в такому разі цілком резонно купувати вертикальний кормозмішувач-роздавач. Він, по суті, виконує функцію міксера й роздавача. Господарству зовсім не потрібен горизонтальний змішувач, який, як ми вже згадували, є досить складним технічним виробом, а тому дорожчим. До того ж для роботи на такій техніці потрібен кваліфікованіший і відповідальніший механізатор, пильніший контроль та відповідне технічне обслуговування.

Проте крім мінусів, які ми щойно згадали, горизонтальні кормозмішувачі мають цілу низку плюсів. Коли відсоток сухих довговолокнистих кормів у раціоні корів досить значний, без горизонтального подрібнювача-кормороздавача не обійтися. Бо за його допомогою можна подрібнювати сіно, солому, а також корене- та бульбоплоди.

Крім того, горизонтальні кормозмішувачі можна обладнати пристроями самозавантаження — грейфером чи фрезою. Грейфер зручний під час роботи з довговолокнистими кормами. Фреза — найкращий помічник при роботі з силосом. Використання такого пристрою не лише пришвидшує завантаження, а й допомагає зберегти якість силосу. Під час завантаження силосу із силосної ями за допомогою фрези глибина окислення не перевищує0,5 см, а це попереджує вторинну ферментацію глибших шарів, і корови завжди споживатимуть силос кондиційним.

Маючи горизонтальний кормозмішувач із пристроями самозавантаження, ми виключаємо зайвий трактор із набору техніки для приготування кормосуміші. Відповідно, ми не витрачаємось на придбання окремого грейфера, а також на паливно-мастильні матеріали, технічне обслуговування й ремонт додаткової одиниці техніки. Не потрібно платити зарплату механізаторові, який працює на такому тракторі.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (12), жовтень 2012.

 Ctrl
Літній табір для корів
16.11.2012
Ctrl 
Плющення зерна кукурудзи для згодовування великій рогатій худобі
13.09.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»