Рубрики

Архів

Змішаний корм та вибір кормозмішувача

Віктор Сич, кандидат технічних наук, директор ТОВ «КУН-Україна»

Таку статтю, безумовно, слід було б починати з технології приготування повного змішаного раціону (ПЗР) і лише потім говорити про техніку, за допомогою якої змішують корми. Однак у господарників нині виникає дедалі більше суто практичних запитань щодо критеріїв вибору того чи іншого кормозмішувача. Вони так і запитують: який вибрати? Тому ми вирішили для початку зосередитися на аналізі різних типів міксерів та критеріях вибору конкретної моделі для тих, хто вже знає, що йому потрібен кормозмішувач. А наступного разу розглянемо особливості фізіології великої рогатої худоби та необхідності годівлі ПЗР.

Кормозмішувачі виготовляють понад сто заводів по всьому світу. Кожна модель має свої технічні рішення, однак усіх їх можна поділити на кілька груп залежно від головних конструктивних особливостей.

Кормозмішувачі з вертикальними змішувальними шнеками

Шнеків може бути один, два і навіть три (фото 1). Таких кормозмішувачів — 80% від усього світового виробництва. Своєю популярністю вони завдячують високій якості та швидкості змішування, надійності, універсальності щодо кормів та форми їх зберігання (наприклад, можна закидати цілі рулонні чи квадратні тюки соломи та сіна). Серед недоліків — недостатньо ефективне подрібнення кормів, велика габаритна висота одношнекових моделей. Визначальним фактором якості роботи та надійності вертикальних міксерів є конструкція редуктора, шнека та бункера, тензометричних датчиків, функцій блока управління та індикатора.

Фото 1. Кормозмішувач із двома вертикальними змішувальними шнеками.

Кормозмішувачі з горизонтальними змішувальними шнеками

Зазвичай такі змішувачі мають один або два горизонтальні шнеки. На них припадає до 10% причіпних міксерів. Одношнекові горизонтальні змішувачі мають принципово несиметричну конструкцію в поперечному розрізі, яка негативно позначається на якості змішування. Двошнекові працюють як із транспортними шнеками (особливо в бункерах великої місткості), так і без них. Перевагами горизонтальних міксерів є велика кількість гострих ножів, які подрібнюють довговолокнистий корм та коренеплоди, компактна продовгувата форма. Зате недоліків значно більше. По-перше, потрібно попередньо розпаковувати тюки сіна й соломи, бо горизонтальні шнеки робити це не можуть. До того ж є небезпека, що вони деформуються, коли туди завантажити великі тюки. По-друге, під час змішування вони можуть надто дрібно покришити корм. Не на користь таким кормозмішувачам і наявність «мертвих» зон біля вертикальних торцевих стінок, погане перемішування рідких інгредієнтів, чутливість до каміння чи інших твердих предметів, що можуть туди потрапити, а також складність профілактичних та ремонтних робіт.

Кормозмішувачі аксіально-лопатневого типу

У таких змішувачах кілька подовжніх мішалок обертаються в продовгуватому бункері довкола його горизонтальної вісі(фото 2). Їх використовують переважно на фермах Північної Америки. Ці міксери не мають ножів, проте забезпечують найкращу якість та швидкість перемішування корму, добре подрібненого під час заготівлі та пакування. Аксіально-лопатневі змішувачі мало відомі в Україні, але їх популярність зростатиме відповідно до того, як відбуватиметься перехід до сучасних технологій заготівлі грубих кормів

 

Фото 2. Кормозмішувач аксіально-лопатневого типу

Вертикальні, горизонтальні й аксіально-лопатневі кормозмішувачі можна змонтувати на шасі автомобіля (див. фото 2). Їх широко використовують у Північній Америці для зменшення витрат, збільшення зручності та швидкості переміщення кормів на великих чи розміщених на певній відстані дрібних фермах. Перші такі міксери вже незабаром з’являться в Росії.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (12), жовтень 2012

 Ctrl
Післяродовий парез: лікування чи профілактика?
19.11.2012
Ctrl 
Горизонтальні й вертикальні кормозмішувачі. Яким віддати перевагу?
16.11.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»