Рубрики

Архів

Під пильним наглядом

Тваринництво XXI століття немислиме без автоматизованих програм обліку й управління. У цьому переконані всі прогресивні господарники, вважаючи це природним і логічним кроком. Такі програми полегшують працю співробітників молочнотоварних ферм: менеджерів, зоотехніків та ветлікарів. Вони є надійним інструментом для контролю, управління й планування стратегії розвитку бізнесу для власників та інвесторів.

Незважаючи на суттєві переваги, доступність і поширеність програмного забезпечення для молочнотоварних ферм, комплексна автоматизація управління стадом в Україні поки що не настільки поширена, як у передових «молочарських» країнах. Проте дедалі більше представників українських господарств цікавляться автоматизованими системами обліку та управління.

Асоціація виробників молока України (АВМ), яка з самого початку своєї діяльності ініціювала динамічні технологічні й організаційні зміни у підприємствах, що є її членами, і два роки тому розпочала комп’ютеризацію МТФ і формування єдиної автоматизованої системи обліку й управління стадом. Наразі нею в Україні користується понад 80 господарств, де утримують від 150 до 2500 фуражних корів як безприв’язним, так і прив’язним способом.

Про можливості сучасних автоматизованих програм можна розповідати багато, але найголовніше те, що вони дозволяють моніторити різні аспекти виробництва: продуктивність тварин, відтворення, стан здоров’я, використання ветеринарних препаратів тощо, — та ще й дають змогу зосередити всю цю інформацію в єдиній базі даних. Крім того, така інформація завжди доступна в онлайн-режимі всіляким фахівцям (спеціалістам господарства, керівництву, консультантам), де б ті не перебували (рис.1-2).

 

Рис. 1. Відтворення, аналіз запліднювання. Днів доїння до першого запліднювання (за датою отелення).

Рис. 2. Відтворення, аналіз запліднювання. Днів до тільності (за датою отелення).

Оскільки в програму було внесено всю інформацію про відтворення, програма згенерує звіт за певний період і ви побачите загальний стан по стаду та результати роботи цього підрозділу МТФ.

Переваги використання автоматизованих систем управління молочнотоварною фермою*:
  • знижуються трудовитрати на ведення обліку, скорочується час на внесення даних і значно скорочується час на формування звітності;
  • істотно зростають можливості для пошуку й аналізу даних і, як наслідок, прискорюється ухвалення рішень, оскільки інформаційна система спроможна надати будь-яку необхідну інформацію у зручному вигляді за лічені секунди;
  • підвищується достовірність обліку завдяки зменшенню кількості помилок, що допускаються при внесенні даних; цьому сприяє функція автоматичного контролю даних при введенні;
  • підвищується керованість;
  • знижується вплив людського чинника;
  • підвищується оперативність і достовірність інформації, важливої для прийняття ключових рішень.

* При грамотному виборі й упровадженні

Загалом використання автоматизованих програм не тільки полегшує виробництво і його керованість, а й допомагає аналізувати витрати та заощаджувати. Завдяки наявності достовірної інформації про кожну тварину всіх вікових груп і можливості програм аналізувати інформацію та генерувати звіти по різних виробничих блоках (наприклад, годівля, здоров’я, відтворення і т. д.), щоразу можна побачити, де втрачаєте і де приховано потенціал. Юрій Лила, фінансовий директор ТОВ ім. Шевченка (Черкаська обл.), прокоментував ефективність використання програмного забезпечення на фермі так: «Якщо ви хочете зекономити, то насамперед маєте знати, де це можна зробити».

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (12), жовтень 2012 рік.

 Ctrl
Післяродовий парез: лікування чи профілактика?
19.11.2012
Ctrl 
Змішаний корм та вибір кормозмішувача
19.11.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»