Рубрики

Архів

Страховка для фермера

Ринок страхування аграрної продукції в Україні досі перебуває в зародковому стані, а культура страхування сільгосппродукції серед українських фермерів так і не сформувалася. Аграрні підприємства й страхові компанії майже втратили інтерес до аграрного страхування через скасування системи державної підтримки, яка діяла в 2007-2009 рр. Нинішні законодавчі зміни покликані створити міцну та дієву страхову підтримку для фермерів. Запрацює вона на повну силу чи її занапастять, як це сталося з багатьма ініціативами наших політиків, покаже час. 

Україна стала ближчою до сучасного аграрного страхування. Цьому посприяло ухвалення закону «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», який почав діяти з 1 липня 2012 року. Згідно з ним, держава починає програму фінансової підтримки, яка передбачає компенсацію 50% страхового платежу при страхуванні сільськогосподарської продукції на випадок її загибелі внаслідок настання певних страхових ризиків.

Окрім цього, згідно з новим законом та змінами до закону «Про страхування», сільськогосподарську продукцію виділили в окремий вид добровільного страхування (раніше його вважали добровільним майновим страхуванням). Станом на 26 жовтня Держфінпослуг видала чотири ліцензії на страхування сільськогосподарських ризиків. Їх отримали Українська аграрна страхова компанія, страхові компанії «Брокбізнес», «Страхові гарантії» та «Домінанта». Заяви ще чотирьох компаній — СК «Інго», Українська страхова компанія «Княжа Вієна Іншуранс груп», Українська пожежно-страхова компанія (УПСК), СК «Уніка» — нині на стадії розгляду.

Таким чином, право страхувати сільгосппродукцію з державною підтримкою мають страховики, які відповідають вимогам закону, отримали ліцензію Держфінпослуг на здійснення відповідного виду страхування і є членами Аграрного страхового пулу. Процедуру створення Аграрного страхового пулу Антимонопольний комітет України завершив 7 листопада цього року.

У державній програмі зацікавлені всі учасники процесу, а найбільше — сама держава, оскільки відсутність ефективної державної системи аграрного страхування збільшує навантаження на держбюджет. «За підсумками минулого маркетингового року втрати аграріїв через несприятливі погодні умови становили близько 20 мільярдів гривень», — підрахував президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко. Нагадаємо, на початку липня Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що державі доведеться вкотре допомагати селянам компенсувати збитки на пересівання загиблої восени та в екстремальні холоди озимої пшениці.

За словами Баграта Ахіджанова, директора департаменту фінансово-кредитної політики Міністерства аграрної політики України, аграрії за підтримки держави готові застрахувати 0,6 млн. га земель під посіви озимих культур. «У держбюджеті на 2012 рік на субсидування страхування аграрних культур заклали 70 млн. грн., а 2013-го —150 млн. грн. У разі потреби ця сума може зрости на 30-50 млн.грн.», — уточнив він.

Довідка

У 2005-2009роках держава компенсувала виробникам сільськогосподарської продукції 50% суми страхової премії, сплаченої страхувальником за договорами страхування. Така норма була прописана в законі «Про державну підтримку сільського господарства України». Коли почали реалізовувати програму субсидування, частка застрахованої площі до загальної зросла з 2%(2005-го)до 9,5%(2008-го).Але потім субсидування скасували — нібито через те, що сільгоспвиробники з 2005-гопо 2008 рр. не освоїли всіх виділених коштів. В цілому з 314 млн. грн., виділених на компенсації сільгоспвиробникам (пізніше 100 млн. грн. перекинули на інші програми, зокрема на ліквідацію наслідків повені на Закарпатті у 2008 р.), виплатили 126,1 млн. грн.

За даними страхової компанії «Брокбізнес»

Тваринників оминули

Хоча новий закон і передбачає страхування сільськогосподарських тварин із державною підтримкою (розділ 3, стаття 8), але поки що компенсацію надаватимуть лише при страхуванні посівів озимої пшениці. В законі передбачена норма, що субсидія на страхування може надаватись на продукцію, яку виробляють із державною підтримкою. Щорічно таку продукцію визначають постановою Кабінету Міністрів. Такою постановою від 15 серпня 2012 р. № 813 на 2012 рік передбачили субсидію лише для посівів озимої пшениці.

«Справа в тому, що рослинництво є ризиковішим, тому держава найбільше зацікавлена в розвитку страхування врожаю стратегічних культур (пшениці, ячменю, кукурудзи, цукрових буряків тощо). Ризики у тваринництві більш керовані, тож страхування тварин має нижчий пріоритет для держави, й очікувати надання субсидій на страхування тварин найближчим часом не варто», — пояснює Роман Шинкаренко, експерт проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового банку) «Розвиток агрострахування в Україні». Таким чином, поки що для представників молочної та свинарської галузі АПК новий закон особливо нічого не змінює.

«Без держпідтримки страхування тваринництва й надалі відбуватиметься лише формально», — вважає Ібрагім Габідулін, директор брокерської компанії «Дедал». Брокер наводить трохи застарілі (свіжішої статистики щодо цього напрямку страхування взагалі немає, оскільки страхування тварин вважають добровільним майновим страхуванням, і його регулятор окремо не обліковує. — Ред.), проте вельми красномовні дані. Так, за перше півріччі 2009-го року зі страхування корів зібрали лише 22 тис. грн. премій. Це неймовірно низькі показники на тлі мільярдних зборів страховиків. Що стосується посівів, то нині в Україні щорічно страхують лише 5-7% посівних площ. Для порівняння: у Канаді цей показник сягає 75-85%, а за окремими програмами (у тій-таки Канаді) навіть більше.

За словами Романа Шинкаренка, основною проблемою страхування сільськогосподарських тварин є низький попит на ці послуги з боку виробників. «Більшість виробників тваринницької продукції, навіть усвідомлюючи ефективність страхування як способу управління ризиками та стабілізації доходів свого господарства, все ж таки відмовляються від цього через негативний імідж, який склався в попередні роки під час становлення цього ринку в Україні», наголошує Юлія Дяченко, провідний спеціаліст департаменту методології страхування та андеррайтингу НАСК «Оранта». Як розповів нам Ігор Тяжкий, фінансовий директор ТОВ «АПК Насташка», його компанія не страхує свиней саме тому, що не довіряє страховикам: «Я не вірю в те, що при настанні страхового випадку отримаю задовільну компенсацію від страхової компанії. На жаль, досвід знайомих фермерів тільки зміцнює мої переконання».

А ще виробники часто скаржаться на брак вільних коштів та малі ціни на тваринницьку продукцію, й тому страхування часто сприймається як додаткові витрати. Ігор Литвак, заступник голови дирекції андеррайтингу, методологiї та актуарних розрахункiв СК «Уніка», вважає, що є ще один важливий чинник: «Перш за все це менталітет наших громадян, які за роки радянської влади відучилися турбуватись за власне майно, сподіваючись на державу». Є й інші причини, які змушують українських фермерів згадувати про страхування в останню чергу. Одна з них складність угод, які пропонують страховики. Їхні тексти доступні хіба що юристам найвищої кваліфікації.

Найчастіше договори страхування тварин укладають, якщо тварин передають у заставу під час отримання кредитів у комерційних банках. Тоді банки вимагають застрахувати заставне майно, а тому в Україні основні обсяги страхування тварин забезпечуються договорами страхування заставного майна (тварин). «На жаль, страхування посівів і сільськогосподарських тварин, що перебувають у заставі, здебільшого умовне й розцінюється аграріями як додаткове навантаження на кредит. Що стосується сільськогосподарської техніки, то тут ситуація дещо відрізняється. Як правило, аграрії страхують заставну техніку. Але це не умовне страхування, оскільки більшість страховиків пропонують реальне покриття ризиків КАСКО на досить непоганих умовах і виплачують відшкодування», — констатує керівник департаменту аграрного страхування брокерської компанії «Дедал» Олександр Прищепа.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 6 (13), грудень 2012 рік

 Ctrl
Молоко — дітям!
10.01.2013
Ctrl 
Основні підходи до боротьби з інфекційним ринотрахеїтом великої рогатої худоби
10.01.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»