Рубрики

Архів

Молоко — дітям!

Однією з найважливіших цьогорічних подій у житті АВМ стало рішення про щоденне безкоштовне забезпечення школярів молодших класів якісним молоком. Соціальна програма «Молоко — дітям!» стартувала 1-го жовтня. Про шлях молока до школярів і перспективи розвитку програми нашому журналові розповів президент Асоціації виробників молока України Андрій Дикун. 

Андрію Євгеновичу, що спонукало АВМ рішуче повернути молоко в українські школи?

— Головною причиною стало наше занепокоєння станом здоров’я українських дітей. Багато з них мають такі хвороби, які ще зовсім недавно називали хворобами похилого віку. Остеопороз, хвороби серцево-судинної системи, гастрити, виразки шлунка, зниження працездатності й пам’яті, швидка втомлюваність, дратівливість та гіперзбудливість — це далеко не повний перелік. Мене, як батька, дуже непокоїть питання: чому українські діти, майбутнє нашої держави, в юному віці мають цілі букети хвороб? Відповідь на запитання є. Навантаження, що отримують діти в сучасній школі, стреси, шкідливе і незбалансоване харчування, підпорядковане режиму навчання, — саме це робить українських учнів постійними відвідувачами поліклінік та лікарень. Ще 20-25 років тому здоров’я малечі було набагато кращим. Але заявляти, що в часи СРСР шкільні навантаження були меншими, а стресів не було взагалі, неправильно. В чому ж справа? Вірно, у харчуванні. У радянських школах кожна дитина щодня пила молоко. Це було одним із визначальних факторів здорового харчування школяра. Багаторічні спостереження та наукові дослідження доводять незаперечну цінність молока і молокопродуктів. А нині маленькі українці вживають далеко не весь спектр необхідних їм поживних речовин (особливо це стосується кальцію та вітаміну D і B). Не останню роль у нездоровому харчуванні нинішніх школярів відіграє засилля на прилавках магазинів різних газованих та енергетичних напоїв, снеків, солодощів із неймовірною кількістю «хімії». Звідси й постійні черги у дитячих закладах охорони здоров’я. Тому Асоціація виробників молока вирішила змінити цю ситуацію на краще методами, які їй доступні, й започаткувала соціальну програму «Молоко — дітям!». У її рамках щодня учні 1–4-х класів безкоштовно отримують у школі 150 мл молока. Ви знаєте, що 150 мл молока більш ніж наполовину забезпечують добову потребу дітей у вітамінах та містять 40% добової норми кальцію? Тепер робіть висновки про те, чи варто дбати про те, щоб наші діти пили більше молока.

У яких регіонах України діє програма?

— Із жовтня 2012-го року в Чернігівській, Херсонській, Кіровоградській та Черкаській областях. Загалом свою склянку молока щодня отримують понад 600 учнів 1-4-х класів.

Якою була реакція дітей і батьків?

— Діти сприйняли це із задоволенням. Найперше тому, що молоко справді смачне. Та ще й в оригінальній упаковці з яскравими малюнками. Його можна пити через трубочку, і це приносить дітям неабияке задоволення. Споживання молока перетворюється на веселу розвагу, а не нудний обов’язок.

Ставлення батьків також позитивне і не в останню чергу тому, що учні отримують молоко безкоштовно. Тобто, з батьків не вимагають чергових «поборів», як це прийнято в наших школах через брак державного фінансування.

Що стосується виробників, які беруть участь у програмі, забезпечуючи молоком школярів коштом підприємств, то вони отримують задоволення від того, що виконують благородну, соціально значущу місію — дбають про дітей.

Чи є якісь перепони для реалізації програми?

Чи готові переробні підприємства долучитися до проекту і яким міг би бути їхній внесок?

Як розвиватиметься програма 2013-го року, чи розшириться географія, скільки триватиме і чи буде підтримка з боку держави?

На ці та інші питання читайте відповіді в журналі «Молоко і ферма» № 6 (13), грудень 2012

 Ctrl
Роль різних видів клітковини під час годівлі молочної худоби
10.01.2013
Ctrl 
Страховка для фермера
10.01.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»