Рубрики

Архів

Годівля тільних сухостійних корів та нетелей

Павло Паламарчук, співробітник консультаційного центру Асоціації виробників молока України

Одержання високих надоїв, добре розвинутого приплоду, збереження здоров’я та відтворної здатності корів ― усе це залежить від організації їх годівлі в сухостійний період. Незважаючи на відносно коротку тривалість (45-60 днів), сухостійний період дуже важливий.

Тільні сухостійні корови потребують корму кращої якості, ніж дійні. Багаторічна практика доводить, що неправильна годівля сухостійних корів та нетелей часто стає основною причиною неблагополучних отелень, ослабленого приплоду, поганого розвитку телят і низької молочної продуктивності корів під час наступної лактації. Недоліки в годівлі корів у період сухостою спричиняють зменшення вмісту в молоці жиру, білка, сухої речовини. Як недогодовування, так і перегодовування тільних корів негативно позначається на відтворенні. Крім повноцінної годівлі, тільні корови повинні достатньо рухатись.

Помилки в годівлі та їх наслідки

При недогодовуванні стають довшими терміни тільності, телята народжуються кволими, сприйнятливими до захворювання органів травлення і дихальних шляхів, що пов’язано з порушенням оптимального балансу (мінеральних речовин і каротину тощо), а також кислотності молозива. Саме в сухостійний період плід росте найінтенсивніше, на нього спрямовані всі обмінні процеси в організмі тільної тварини. Інтенсифікація (на 30-40%) обміну речовин відбувається, головним чином, у другій половині тільності. Потреба тварин в енергії, поживних та біологічно активних речовинах під час тільності неоднакова. У зародковий і передплодовий періоди, коли в зародку відбуваються переважно якісні зміни, потреба в джерелах енергії та структурному матеріалі відносно невелика. У цей час годівля корів має бути помірною (близькою до підтримувальної), але повноцінною за вмістом протеїну, мінеральних речовин та вітамінів.

Неповноцінна годівля може призвести до загибелі зародка чи народження теляти з різними відхиленнями. Компенсуючою годівлею у плідний період згадані порушення не усуваються. На цьому етапі істотно підвищується потреба корів в енергетичному і, особливо, структурному матеріалі (протеїн, мінеральні та інші речовини), необхідному для розвитку й росту плода та створення запасів організму для майбутньої лактації. Інтенсивний обмін також зумовлює підвищену потребу тварин у вітамінах.

Із настанням лактації відбуваються інтенсивні зміни в залозистій тканині вимені — на зміну клітинам, що руйнуються, утворюються нові. При цьому руйнування відбувається швидше, ніж відновлення. Наприкінці лактації залозиста тканина зменшується і її відновлення залежить від повноцінної годівлі в сухостійний період.

Під час лактації обмін речовин також стає інтенсивнішим, оскільки з поживними речовинами кормів відбуваються кардинальні зміни, які починаються у травному каналі й закінчуються в молочній залозі. Корова (особливо високопродуктивна) після отелення неспроможна споживати корм у кількостях, необхідних для компенсації витрат на утворення молока. Тому частково використовує запаси організму, ознакою чого є втрата живої ваги. Коли корова має достатні резерви поживних речовин, така мобілізація енергії для її здоров’я нешкідлива. Коли ж тварина погано підготовлена до отелення, її подальша продуктивність буде низькою, бо, як кажуть, корова «здоюється з тіла». Крім того, малі надої на початку лактації зумовлюють нижчу молочну продуктивність корів упродовж усього її перебігу.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 1 (14), лютий 2013

 Ctrl
Готуй сани влітку, а систему охолодження взимку
14.03.2013
Ctrl 
Технологія повного змішаного раціону
10.01.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»