Рубрики

Архів

Неплідність та стерильність телиць: економічні втрати

Володимир Мальований, лікар ветеринарної медицини ТОВ «Генус Україна» (підрозділ ABS Global в Україні)

Нині українські молочарі шукають телиць та нетелей для поповнення нових і реконструйованих ферм як в Україні, так і за кордоном. Перевагу віддають «іноземкам». Чому? Кажуть, що продуктивність у них вища, ніж у місцевих. Можливо, вони генетично кращі, але найголовніше ― це правильно вирощений молодняк.

Тому передовсім варто розглянути проблеми з заплідненням телиць. Припускаємо, що словосполучення «порушення годівлі та утримання» всім набридло, але головною помилкою тваринників є саме порушення технологічного процесу вирощування молодняка.

На графіку 1 відображено показники запліднюваності корів та телиць у США за 50 років. На тлі збільшення молочної продуктивності рівень запліднюваності корів відчутно зменшився, тоді як у телиць залишився майже незмінним.

Графік 1. Показники запліднюваності корів і телиць та молочна продуктивність у США.

Вроджена безплідність

Розвиток телиці та її запліднюваність залежать від того, як майбутнє теля почувається ще задовго до народження ― в утробі матері. Коли плід росте, у ньому, внаслідок порушень на гормональному та вітамінно-мінеральному рівні, відбуваються необоротні зміни, які характеризуються:

1 — стерильністю організму, тобто вродженою безплідністю (це стається ще на ембріональному рівні):

  • інфантилізм ― ембріональний недорозвиток організму в цілому й статевої системи зокрема, який характеризується зменшенням чи відсутністю окремих відділів статевої системи (яєчників, матки), видозміненістю статевих органів; здебільшого, такі телиці більші за своїх ровесниць, вони схожі на бугаїв, не приходять у статеву охоту;
  • гермафродитизм ― наявність ознак чоловічої та жіночої статі в одному організмі; тварина одночасно має і яєчники, і сім`яники;

2 — безплідністю організму, коли на етапі розвитку двох плодів (бичок, телиця) остання недорозвивається внаслідок домінантної дії тестостерону на естрогени:

  • фримартинізм ― недорозвиток жіночої частини статевих органів (візуально помітно зменшені зовнішні статеві органи) на тлі збільшення клітора, а також схожість телиці на бика; результати низки досліджень свідчать, що такі телиці ставали тільними.

Перераховані види безплідності вроджені. У всіх інших винні люди. Про причини штучної безплідності можна писати довго. Тому коротко лише про те, від чого залежить запліднення телиць.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 1 (14), лютий 2013

 Ctrl
Рівняння з багатьма невідомими
14.03.2013
Ctrl 
Майбутнє — в об’єднанні!
14.03.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»