Рубрики

Архів

Рівняння з багатьма невідомими

Тваринництво — досить складна й специфічна справа. Передусім тому, що в ньому поєднуються три наріжні камені виробництва: людина, тварини й обладнання. Та є ще одна особливість. Це багатофакторний бізнес, що складається з чималої кількості змінних. Чи можна роботу молочної ферми, складного й багатофакторного виробництва, зробити прозорою і керованою? Про це наша розмова з Іваном Перовим, менеджером із систем управління фермою компанії «ДеЛаваль» (Росія).

Чи можна справді роботу на фермі перетворити на прозорий і керований бізнес?

— Звісно, можна. Більше того, потрібно. Для цього сучасний ринок пропонує виробникам автоматизовані програми, покликані зробити роботу фермера максимально простою та ефективною. Вони можуть акумулювати величезну кількість різних показників, аналізувати їх, генерувати зручні й зрозумілі звіти, на основі яких фермер вирішує, потрібні чи не потрібні на виробництві ті чи інші зміни. Таких автоматизованих програм нині є чимало. Утім, я б хотів одразу наголосити, що їх слід розрізняти: є програми обліку і є програми управління. Наприклад, наша компанія робить наголос на тісному поєднанні (інакше кажучи, повній інтеграції) автоматизованої програми з обладнанням, яке працює на фермі, й призначене для доїння, годівлі, сортування, зважування, визначення статевої охоти тварин. І коли йдеться про управління, маємо на увазі оперативне — діяти зараз, цієї ж миті і, бажано, на випередження, щоб не допустити серйозної проблеми, яка спричинить відчутні втрати. Цим наша платформа особлива.

Особлива вона і свою універсальністю ― її можна застосувати при будь-якій системі утримання й типах обладнання.

Чи можна поєднати програму управління й обладнання різних виробників?

— В ідеалі, звісно, краще мати обладнання й програму управління від одного виробника. Наприклад, ми маємо лічильники молока, які ідеально визначають вміст у ньому крові, електропровідність та інші показники. І ми впевнені в достовірності інформації. Але є випадки, коли ми можемо успішно інтегрувати свою програму з обладнанням конкурентів. Усе це ми розглядаємо на конкретних прикладах чи ситуаціях і приймаємо відповідне рішення.

Хочу звернути увагу на те, що ключовими ланками нашої управлінської платформи є зчитувальні пристрої і сама програма. А, наприклад, молокопровід є лише способом транспортування ― він може бути від будь-якого виробника.

Як програми допомагають працювати на випередження?

— Найголовніший індикатор стану корови — надій. Наприклад, у мене на фермі є група корів, у яких на 60-й день лактації продуктивність сягає 30 кг молока. Завдяки достовірній інформації, яка надійшла з лічильника, я помічаю кількох, чий надій зменшився до 20 кг. Для мене, як для менеджера ферми, — це сигнал про відхилення від норми. Звідки я про це знаю? Щоразу під час доїння автоматизована програма фіксує кількість отриманого молока від кожної корови (при цьому очікуваний надій має бути 30 кг). Тобто на той момент мене не цікавить уся група (там усе гаразд) — тільки проблемні корови. Так ми відокремлюємо тварин у профілактичну зону, де їх огляне ветлікар, виявить причини різкого зменшення продуктивності, і ми вчасно усунемо проблему. Звісно, це можливо лише за системної інтеграції програми управління й обладнання ферми.

Чи працює інтегрована система управління в молочних господарствах України й Росії?

Чи удалось порахувати економічний ефект від установки автоматизованої, інтегрованої з обладнанням програми?

Чи потрібно всю інформацію вносити вручну?

Чи підходить програма для холдингів?

Що є головними перевагами автоматизованих систем управління?

На ці та інші питання читайте відповідь в журналі «Молоко та ферма» № 1 (14), лютий 2013

 Ctrl
Як виявляти фальсифікацію соєвої макухи
14.03.2013
Ctrl 
Неплідність та стерильність телиць: економічні втрати
14.03.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»