Рубрики

Архів

Як виявляти фальсифікацію соєвої макухи

Володимир Ярошенко, консультант із виробництва кормів, викладач Уманського національного університету садівництва

Наталія Безпала , завідуюча лабораторією ТОВ «Перше травня“ комбікормовий завод»

Соєва макуха є популярним в Україні білковим компонентом комбікормів, який дедалі частіше використовують у раціонах для різних тварин. Про користь цього продукту знають практично всі, хто займається тваринництвом і, зокрема, кормовиробництвом. Тому не варто робити розлогий вступ. Наголосимо лише на тому, що майже всі, хто розробляє рецепти кормів, «замовляють» згаданий складник через ідеальне співвідношення ціни та якості.

Попит породжує пропозицію

Як і має бути за ринкової економіки, попит породжує пропозицію: виробництво соєвої макухи в Україні постійно збільшується, будуються нові підприємства, випускається дедалі більше машин для соєпереробних ліній. Щороку збільшуються посіви сої та мало-помалу зростає поголів’я тварин і птиці. Приміром, нечувана колись для України годівля корів із додаванням соєвих продуктів — нині вже реальність, на яку тварини відповіли збільшенням надоїв молока та вмісту в ньому білка. Сучасні свинарі також формують раціони з використанням сої.

Здавалося б, гармонія й ідилія. Але «диявол ховається в деталях». Прагнення окремих переробників отримати вищі прибутки штовхає їх на низку фальсифікацій. Про це й поговоримо. Зокрема спробуємо узагальнити виявлені останнім часом приклади підробки продуктів переробки сої, не називаючи конкретні компанії. А також дамо рекомендації, як викривати такі фальсифікації.

Ціну соєвої макухи визначають здебільшого залежно від умісту протеїну: чим його більше, тим макуха дорожча, і навпаки. Таким чином, постачальник зацікавлений, щоб у його товарі було якомога більше протеїну. Сумлінний переробник чинить так: 1) купує сою з високим вмістом протеїну; 2) відокремлює оболонки соєвих бобів. Є ще й третій крок, який ми не вітаємо: вичавлення більшої кількості олії. При цьому сою переробляють у жорсткішому режимі, що негативно впливає на активність уреази, внаслідок чого моногастричні тварини засвоюють такі корми гірше. Поживна цінність такої макухи також гірша, ніж у жирнішої.

Однак несумлінний переробник робить усе, щоб видати бажане за дійсне і продати дешеве якнайдорожче. Усі фальсифікації ретельно продумані й мають вагоме «науково-економічне» обгрунтування. Але клієнт не отримує очікуваного результату і постійно «працює над помилками». Рано чи пізно обман розкривається, і постачальник, що тимчасово нажився на обмані, втрачає клієнта назавжди. Та й інші надалі намагаються не мати справ із крутієм.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 1 (14), лютий 2013

 Ctrl
Кукурудзяний крохмаль, його види і значення для годівлі молочної худоби
13.05.2013
Ctrl 
Рівняння з багатьма невідомими
14.03.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»