Рубрики

Архів

Копійка копійку заробляє

Нині при згадці про Донецьку область виникають тривожні відчуття. Те ж саме було й з нами, коли вирушили в десятигодинну подорож до ТОВ «Нова нива», що в с. Новокраснівка Нікольського р-ну. Тривогу переборювала цікавість: нещодавно в господарстві запустили дві станції добровільного доїння виробництва DeLaval, і, звісно, нам хотілося побачити все на власні очі. «Нова нива» — третя діюча молочна ферма в Україні, яка використовує роботів-доярів.

Молочна математика

Що скажете на таке: математика керує молочною фермою? Королева наук дає можливість побачити, який вигляд бізнес має на папері. Завдяки математичним діям фізичні предмети і явища перетворюються на цифри. Для власника бізнесу вони мають першочергове значення. Рахунок має вестись за поточними ринковими показниками, і тоді ви матимете чітке розуміння того, де перебуваєте й куди рухатись. Асоціація виробників молока (АВМ) вже більше двох років закликає українських молочарів не тільки рахувати, а й робити порівняльний економічний аналіз — БЕНЧМАРКІНГ. Більше про це дізнаєтесь із розмови з провідним економістом КЦ АВМ Денисом Сергієнком. А про те, чи додає бенчмаркінг грошей у гаманці, скажуть виробники молока.

Заготівля без помилок

Резерви для покращення якості кукурудзяного силосу завжди є. Головне, щоб керівник та працівники, залучені до заготівлі, знали, в якій площині вони можуть критися. Практичні поради, якими ми поділимося в цій статті, допоможуть проаналізувати свій і чужий досвід та помилки, щоб заготовити якісний грубий корм цього збирального сезону.

Корівник щасливих корів

Саме так називають корівник у «Новій ниві», де тварини самі планують свій день: коли доїтись, коли їсти, коли відпочивати, коли боки почесати. Комфорт тварини — ключове слово для засновника господарства Леоніда Мінаєва з того моменту, як він почав займатися молочним скотарством. Ще в 1993-му він уперше почув про систему добровільного доїння, а встановити роботів-доярів на власній фермі вдалося лише цьогоріч — через 24 роки. Здійснювати мрії ніколи не пізно.

Третя сила

У відносинах між виробниками сировини та її переробниками завжди присутній конфлікт інтересів. Інколи його вдається приборкувати в партнерському діалозі, інколи в гарячій суперечці. Час від часу то одна, то друга сторона ступають на стежку війни. Від цього лихоманить увесь ринок. У багатьох країнах для підтримки балансу слугує третя сила — кооперативи. В Україні вона тільки зароджується. Про те, як відбувається становлення, розповідає Олена Іванівна Жупінас, керівник проекту АВМ «Гуртовий збут молока».

Аналіз корму: приховані можливості

У квітневому номері журналу «Молоко і ферма» (№ 2/2017) ми вже розповідали про інтерпретацію результатів аналізу грубих кормів і можливості використання такої інформації для ефективного менеджменту годівлі та заготівлі фуражу. Американським досвідом роботи поділився засновник і президент лабораторії Cumberland Valley Analytical Serviсes (CVAS) Ральф Вард під час Х Міжнародного молочного конгресу. Зокрема йшлося про вміст сухої речовини, НДК та її перетравність. Цього разу в центрі уваги ще один показник поживності, крохмаль, і те, як його можна використати для оцінки заготівлі кукурудзяного силосу.

Селекційна робота — це назавжди

На Національному дні ферми під час параду голштинських корів можна було побачити найкращих представниць молочного поголів’я ПАТ «Племзавод „Стєпной“». Директор компанії «Генетика і селекція» Володимир Фичак на прикладі конкретного господарства пояснює, для чого потрібно поліпшувати генетику в стаді і яких результатів завдяки цьому можна досягти.

Цукор і молоко — дуже поєднувані речі при правильному підході до справи

Агрофірма ім. Довженка, що на Полтавщині, є структурним підрозділом агропромхолдингу «Астарта—Київ» — лідера з виробництва цукру в Україні. За підсумками 2016-го, компанія встановила абсолютний рекорд за всю історію своєї діяльності — 505 тис. тонн цукру. Виробництво молока в агрофірмах холдингу зросло до 106 тис. тонн. Про поєднуваність цукрового й молочного бізнесу, а також нову модель організації виробництва тваринницької продукції, що може стати зразком для інших молочних ферм, нам розповів генеральний директор ТОВ «Агрофірма ім. Довженка» Віктор Миколайович Скочко.

Роботи-дояри: успішний «тест-драйв»

У грудні 2012 року на молочному комплексі ТДВ «Терезине», що у Вільній Тарасівці Київської області, запрацювали перші в Україні роботи-дояри. Тоді журналісти «Молока і ферми» разом з іншими їздили подивитися на диво-машини. З того часу минуло п’ять років, і ми знову побували в господарстві, щоб дізнатись, як на практиці показала себе система добровільного доїння корів.

Запліднювання проблемних корів

Інтенсивне використання молочних корів може негативно позначатися на їх відтворенні. У стаді з’являються тварини, яких доводиться повторно осіменяти протягом кількох статевих циклів. Такі корови вважаються проблемними і завдають молочнотоварним фермам значних збитків. Досвідом діагностування та лікування проблемних корів ділиться провідний ветеринарний лікар, викладач факультету ветеринарної медицини Університету штату Вашингтон (США) Рем Касіманікам.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»