Рубрики

Архів

Бактеріальне забруднення: як покращити якість сировини та виробничий процесна фермі

Високі стандарти безпечності та якості молочної продукції, які стали нормою для провідних виробників світу, Україна має запровадити і в себе1. Одним із показників безпечності та якості молока-сировини є загальна бактеріальна забрудненість (ЗБЗ). Тарас Байдюк, менеджер із продажів супутніх товарів компанії «ДеЛаваль» Україна, проаналізує, які фактори на шляху молока від вимені корови до переробника впливають на його забруднення мікроорганізмами і що потрібно зробити, щоб поліпшити якість сировини.

1 січня 2024 року мінімально придатне для харчової переробки молоко має відповіда-ти таким критеріям: загальна бактеріальна забрудненість — ≤100 тис./мл, кількість соматичних клітин — ≤400 тис./мл, температура замерзання — ≤-0,520 °С (тобто, без домішок води) і не містити інгібіторів.При цьому в багатьох країнах світу, зокрема у США та Європі, виробники дотримуються ще суворі-ших стандартів. Наприклад, у США бактеріальне забруднення має становити ≤10 тис./мл, у Норвегії та Великобританії 20 тис./мл, Німеччині — 30 тис./мл.

Ера трансформації молочного сектора України триває

Несподівано, бо через пандемію було перенесено традиційні дати проведення Міжнародного молочного конгресу, і водночас символічно, що вперше за свою історію захід розпочав роботу 1 червня — у Всесвітній день молока. Два дні інтенсивного спілкування, представники найбільших молочних підприємств, провідні компанії агропромислового сектора, очільники і службовці Мінагро і Держпродспоживслужби, депутати Верховної Ради, українські та закордонні експерти — Міжнародний молочний конгрес вже 14-й рік поспіль доводить своє звання НАЙБІЛЬШОГО професійного майданчика України. У непростий карантинний 2021-й рік конгрес став особливо важливим для налагодження діалогу виробників молока із владою, обміну кращим досвідом та знайомства з інноваціями. Конгрес символічно розпочався 1 червня, у Всесвітній день молока та День захисту дітей, і став найбільшим зібранням аграріїв перед запуском ринку землі. У перший день конгресу його учасники працювали трьома паралельни- ми секціями: «Українська молочна галузь: виклики і стратегії», «Управління МТФ і технології виробництва молока» та Національна ветеринарна конференція. Другий день було повністю присвячено темам управління молочнотоварними фермами та технологіям виробництва молока і він пройшов у форматі низки дискусійних раундів. У рамках бізнес-секції відбувся дискусійний раунд «Ключові виклики і законодавчі потреби галузі» та два круглих столи: «Безпечність сирого молока: які вимоги до молочних ферм» (за підтримки швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», QFTP) та «Аграрна рулетка: чи виграє молочна ставка?». Політичну панель відкрила Оксана Вароді , регіональний керівник консультаційних програм IFC в регіоні Європа та Центральна Азія. Вона наголосила на механізмах створення ефективного ланцюжка постачань у молочній галузі України. 

Субклінічний метрит у корів

Запальні процеси в матці часто стають причиною анафродизії, порушення статевої циклічності, зменшення заплідненості, збільшення рівня ембріональної смертності та врешті-решт — неплідності й передчасного вибракування корів.

Субклінічний метрит характеризується запаленням слизової оболонки матки без видимих клінічних ознак.

Після отелення практично у всіх тварин у матці є мікроорганізми. Але впродовж післяродового періоду відбувається виділення лохій та поступове звільнення від них. Персистування мікроорганізмів у матці може призводити до прямого пошкодження слизової оболонки та опосередкованого впливу через виділення токсинів. Бактеріальні ендотоксини справляють множинний негативний вплив на відтворювальну функцію: можуть порушувати ріст і розвиток фолікулів, утворення жовтого тіла; зменшувати синтез статевих гормонів, простагландинів; призводити до зменшення синтезу лютеїнізуючого гормону і, як наслідок, до порушення або відсутності овуляції; спричиняти загибель ембріонів.

Андрій Остапчук: «Доля визначає наше місце проживання, і саме в цих умовах треба жити і працювати так, щоб залишити за собою гарний слід»

Ще в радянську добу актори-коміки Штепсель і Тарапунька в’їдливо жартували: «Якщо хочете побачити край світу, тоді вам у Правутини» (певно маючи на увазі Малий і Великий Правутин, що на Хмельниччині). Як сьогодні виглядає Малий Правутин? Зовсім не по-крайсвітівськи, як і інші села, що утворюють Берездівську ОТГ. Нова дорога, свіжовідремонтовані дитячі садочки, школи й адміністративні будівлі, по-європейськи впорядковані прилеглі до них ділянки, ошатні узбіччя. Кінцевий пункт нашого призначення — молочна ферма СФГ «Світанок». Про розбудову молочної справи і роль ферми у розвитку села розповідає керівник господарства Андрій Остапчук. 

Оновлена ферма компанії «Молоко Вітчизни»

Єдиний спосіб зробити щось дуже добре —

любити те, що ти робиш. Стів Джобс

Ферма як спосіб життя. Інтерв’ю з Ольгою Полозовою, директором ТОВ «Красногірське» (Черкаська обл.)

Пам’ятаєте, як у класика: «У всякого своя доля І свій шлях широкий: Той мурує, той...»? Далі не цитуватиму, то не наша історія, бо в цій рубриці ми розповідаємо про тих, хто мурує. Мурує родинний чи корпоративний молочний бізнес, а заразом і національну молочну галузь. Різними дорогами приходять до ферми наші герої, щоб із головою поринути в молочний вир. Сьогодні наш співрозмовник — Ольга Полозова, директор ТОВ «Красногірське» в Черкаській області. Ще рік тому вона успішно займалась ювелірною справою, не підозрюючи, наскільки кардинально змінить її життя карантин. З появою Ольги Ігорівни на фермі у квітні 2020-го почалась епоха трансформацій. Як результат, менш ніж за рік добовий надій на корову зріс удвічі — з 14 до 28 кг молока, а поставка сировини на переробку — з тонни до шести (екстраґатунком!). Як відбувається розбудова і як молочна ферма стала сенсом життя, про роботу команди і плани, дізнайтеся з перших вуст.

Три молочні продукти на день

На сторінках журналу ми часто розповідаємо про наукові розробки в галузі молочного скотарства й досвід ведення молочного бізнесу у США. Не зайво й цікаво буде дізнатися дещо більше — про державні програми підтримки національних виробників та споживачів і про те, яка роль відводиться молочним продуктам у харчуванні американців.

Перетравність крохмалю зерна злакових культур

Більшу частину енергії корови отримують із зерна злакових, в яких крохмаль є основним поживним компонентом. Крохмаль різних видів злаків розщеплюється в рубці корови з різною швидкістю. Який крохмаль перетравлюється в рубці швидше — пшениці, ячменю, вівса чи кукурудзи? Чи можна контролювати цей процес лужною обробкою зерна? Відповіді в досліді отримали чеські вчені.

«Похід в молоко». Інтерв’ю з Віталієм Орловським, директором ТОВ «Плосківське» (Київська обл.)

«Наша нинішня мета — сучасний комплекс на 900 корів. Що буде після того, як побудуємось? То буде нова історія», — ділиться Віталій Орловський, директор ТОВ «Плосківське».

Національні дні ферми сезону-2020

30.10.2020 14:52:00

Попри складну ситуацію через Covid-19 Національні дні ферми відбулись. Цього сезону їх було чотири: у Вінницькій, Полтавській, Чернігівській та Київській областях. Досвід вітчизняних виробників молока, майстер-класи, демопокази кормозаготівельної техніки — усе це представили організатори й господарі гостям. Для заходу було обрано підприємства, які розвивають молочне скотарство, а головне — ефективно виробляють якісну сировину для подальшої переробки.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»