Рубрики

Архів

На крок ближче до безпечного і якісного продукту

8 грудня відбулося офіційне відкриття лабораторії з контролю якості молока. Вона розташовується в м. Умань Черкаської області. Лабораторію створено за кошти господарств — членів Асоціації виробників молока (АВМ) завдяки грантовій допомозі проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка аграрного і сільського розвитку».

Молочна Айова: секрети успіху

Для того, хто має хоча б загальне уявлення про світове сільське господарство, штат Айова більше асоціюється з вирощуванням кукурудзи (адже розміщується в самому центрі так званого кукурудзяного поясу США) і, відповідно, з виробництвом свинини, яловичини, курятини. Внесок штату в сукупний бідон країни трохи більше 2 млн. тонн виглядає не так вражаюче, як, приміром, Каліфорнії з її 18 млн. чи Вісконсіну з майже 14 млн. І все ж є річ, на яку варто звернути увагу і яка загалом притаманна молочній галузі США, — висока ефективність.

Індивідуальний підхід

Канадська генетика визнана в усьому світі. Десятки років канадці вдосконалювали голштинську породу, яка нині має високі продуктивні якості. Генетична компанія Semex — один із лідерів-постачальників генетичного матеріалу. Про діяльність компанії, інновації та досвід роботи на теренах України розповідають генеральний директор Пол Лармер та директор офіційного представництва ТОВ «Сімекс Альянс Україна» В’ячеслав Саулко.

Спеціалізація: вирощування молодняка

Спеціалізоване вирощування майбутніх корів від телички до нетелі на окремій фермі має цілу низку переваг: дозволяє скоротити затрати праці, забезпечити кращі умови та ретельніше відстежувати дотримання технології.

Бізнес роблять технології

Команда журналу «Молоко і ферма» завжди рада й готова відвідати навіть найвіддаленіші куточки України, якщо там виробляють молоко. Ми переконані, що будь-яка молочна ферма, яка діє і продовжує розвиватися в нинішніх умовах, варта уваги. Для цього номера досвід ведення молочного бізнесу шукали, рухаючись із заходу на схід — зі Львівської й аж до Харківської області, де в Куп’янському районі, в селі Курилівка, знайомилися з молочним комплексом СТОВ «Надія». Господарство різнопланове, однак молочне скотарство — один з основних напрямків діяльності. За результатами 2016 року, 40% доходу отримали від виробництва молока.

20 кг сухої речовини — це 24 чи 35 кг молока?

Часто рішення проблеми зовсім близько, але ми його не помічаємо. Більше того, ми його навіть можемо знати, однак воно настільки очевидне, що не надаємо йому значення. Те ж саме стосується молочної продуктивності корів. Відповідь на питання «як збільшити надої?» залежить від розуміння простих речей, які ви знаєте, та про які варто ще раз нагадати.

Підстилка з гною

Молочний комплекс, що належить ТОВ «Кищенці» (с. Добра Маньківського р-ну Черкаської обл.), — один з найінтригуючіших об’єктів на молочній мапі України. Господарство вже багато років очолює голландець Кейс Хузінга. Для розвитку молочного напрямку наймає іноземців. Спочатку аграрії мало не з усієї країни приїздили в Добру дивитись, як у реконструйованих корівниках на похилій підлозі з глибокою підстилкою тримають корів і доять у власноруч спроектованій залі. Згодом цю ж само систему перенесли в новозбудоване приміщення, з’явилося нове доїльне обладнання, сучасний телятник (0–2 місяці), навіси для молодняка, силосні ями. Усе, що тут є, пройнято раціональністю і практичністю. В центрі уваги — комфорт і здоров’я тварин. Що далі?

Арифметика економії: подрібнення сіна та соломи — дорого чи вигідно?

По суті, молочний бізнес — це процес постійного перетворення кормів у молоко. На жаль, принцип «щоб корова менше їла та більше давала молока, її треба менше годувати й більше доїти» не працює. Тому кожен фермер задається питанням: як кошти, вкладені в корми, максимально перетворити на молоко? Тобто як покращити конверсію корму? Пошукаймо відповідь разом.

Для отримання максимального ефекту треба діяти у двох напрямках: збільшення продуктивності та мінімізація втрат.

В унісон з коровами

ПП «Агроекологія», що в Полтавській області, незважаючи на досягнення агрохімічної науки, вже понад тридцять років застосовує виключно технології органічного виробництва, зокрема й у молочному скотарстві. Один із молочних відділків — молочнотоварний комплекс у селі Покровське — сертифікований як виробник органічного молока. Тут прагнуть отримувати не високі надої, а якісну та здорову сировину, і при цьому зберегти здоров’я корів.

Розвиток замість латання дірок

Нещодавнє опитування молочних ферм штату Вісконсін, де доять більше 13,5 тис. кг молока на корову, показало, що не високий вміст концентратів у раціоні, а якість грубого корму визначає рівень виробництва молока. Цю думку поділяють у ПСП «Пісківське», що на Чернігівщині, бо на практиці переконались: якісний грубий корм — основа високої продуктивності й рентабельності молочної ферми. Про місце люцернового і кукурудзяного силосу в годівлі худоби, технологію заготівлі та цікаві бізнес-підходи до молочного виробництва ми й хочемо розповісти читачам.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»