Рубрики

Архів

Статус «державне» не заважає розвитку

Село Тавричанка Херсонської області — одне з найкрасивіших та найкомфортніших в Україні. Тут не пустують двори, сюди залюбки повертається жити і працювати молодь. Саме тут успішно працює дослідне господарство «Асканійське». Попри статус державного, підприємство не отримує фінансової допомоги від держави. Однак це не заважає розвиватися і впроваджувати нові технології, а головне — розвивати соціальну сферу та піклуватися про тавричан. Про те, як при мінімальних інвестиціях вдається мати показники виробництва молока, які не завжди отримують приватні господарства, розповідає Віктор Найдьонов, директор ДП ДГ «Асканійське».

Власна переробка і створення доданої вартості

Близько п’яти років тому закінчився термін його дипломатичної місії в Словенії. Повернувся в Україну, думав про те, щоб поступити на державну службу. Пройшовся коридорами й кабінетами держустанов, побачив людей у дорогих костюмах, які гарно розповідають і мляво реагують на те, що відбувається довкола в житті країни.

Свій шлях

«Якщо глянути збоку, то може здатися, що наше виробництво має багато особливостей. Певна річ, для когось це особливості, для нас — уже норма. Кожен має робити те, що йому підходить і в що вірить», — переконаний Дмитро Самсоненко, заступник директора з тваринництва ПОСП ім. Франка, що в селі Губин Перший Волинської області.

Від колгоспних до сучасних технологій

На теренах колишнього колгоспу в селі Каташин Чечельницького району Вінницької області нині працює сучасне сільськогосподарське підприємство — агрофірма «Україна-О». Зробивши значний поступ у рослинництві, три роки тому взялися за відродження молочної ферми. У планах — молокозавод, на якому вироблятимуть молочну продукцію виключно із власної сировини.

Індивідуальний підхід

Канадська генетика визнана в усьому світі. Десятки років канадці вдосконалювали голштинську породу, яка нині має високі продуктивні якості. Генетична компанія Semex — один із лідерів-постачальників генетичного матеріалу. Про діяльність компанії, інновації та досвід роботи на теренах України розповідають генеральний директор Пол Лармер та директор офіційного представництва ТОВ «Сімекс Альянс Україна» В’ячеслав Саулко.

Бізнес роблять технології

Команда журналу «Молоко і ферма» завжди рада й готова відвідати навіть найвіддаленіші куточки України, якщо там виробляють молоко. Ми переконані, що будь-яка молочна ферма, яка діє і продовжує розвиватися в нинішніх умовах, варта уваги. Для цього номера досвід ведення молочного бізнесу шукали, рухаючись із заходу на схід — зі Львівської й аж до Харківської області, де в Куп’янському районі, в селі Курилівка, знайомилися з молочним комплексом СТОВ «Надія». Господарство різнопланове, однак молочне скотарство — один з основних напрямків діяльності. За результатами 2016 року, 40% доходу отримали від виробництва молока.

В унісон з коровами

ПП «Агроекологія», що в Полтавській області, незважаючи на досягнення агрохімічної науки, вже понад тридцять років застосовує виключно технології органічного виробництва, зокрема й у молочному скотарстві. Один із молочних відділків — молочнотоварний комплекс у селі Покровське — сертифікований як виробник органічного молока. Тут прагнуть отримувати не високі надої, а якісну та здорову сировину, і при цьому зберегти здоров’я корів.

Розвиток замість латання дірок

Нещодавнє опитування молочних ферм штату Вісконсін, де доять більше 13,5 тис. кг молока на корову, показало, що не високий вміст концентратів у раціоні, а якість грубого корму визначає рівень виробництва молока. Цю думку поділяють у ПСП «Пісківське», що на Чернігівщині, бо на практиці переконались: якісний грубий корм — основа високої продуктивності й рентабельності молочної ферми. Про місце люцернового і кукурудзяного силосу в годівлі худоби, технологію заготівлі та цікаві бізнес-підходи до молочного виробництва ми й хочемо розповісти читачам.

Копійка копійку заробляє

Нині при згадці про Донецьку область виникають тривожні відчуття. Те ж саме було й з нами, коли вирушили в десятигодинну подорож до ТОВ «Нова нива», що в с. Новокраснівка Нікольського р-ну. Тривогу переборювала цікавість: нещодавно в господарстві запустили дві станції добровільного доїння виробництва DeLaval, і, звісно, нам хотілося побачити все на власні очі. «Нова нива» — третя діюча молочна ферма в Україні, яка використовує роботів-доярів.

Корівник щасливих корів

Саме так називають корівник у «Новій ниві», де тварини самі планують свій день: коли доїтись, коли їсти, коли відпочивати, коли боки почесати. Комфорт тварини — ключове слово для засновника господарства Леоніда Мінаєва з того моменту, як він почав займатися молочним скотарством. Ще в 1993-му він уперше почув про систему добровільного доїння, а встановити роботів-доярів на власній фермі вдалося лише цьогоріч — через 24 роки. Здійснювати мрії ніколи не пізно.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»