Рубрики

Архів

Третя сила

У відносинах між виробниками сировини та її переробниками завжди присутній конфлікт інтересів. Інколи його вдається приборкувати в партнерському діалозі, інколи в гарячій суперечці. Час від часу то одна, то друга сторона ступають на стежку війни. Від цього лихоманить увесь ринок. У багатьох країнах для підтримки балансу слугує третя сила — кооперативи. В Україні вона тільки зароджується. Про те, як відбувається становлення, розповідає Олена Іванівна Жупінас, керівник проекту АВМ «Гуртовий збут молока».

Цукор і молоко — дуже поєднувані речі при правильному підході до справи

Агрофірма ім. Довженка, що на Полтавщині, є структурним підрозділом агропромхолдингу «Астарта—Київ» — лідера з виробництва цукру в Україні. За підсумками 2016-го, компанія встановила абсолютний рекорд за всю історію своєї діяльності — 505 тис. тонн цукру. Виробництво молока в агрофірмах холдингу зросло до 106 тис. тонн. Про поєднуваність цукрового й молочного бізнесу, а також нову модель організації виробництва тваринницької продукції, що може стати зразком для інших молочних ферм, нам розповів генеральний директор ТОВ «Агрофірма ім. Довженка» Віктор Миколайович Скочко.

Щоб досягти успіху, спочатку має бути любов до справи

Не щодня випадає нагода поспілкуватись із засновником і власником компанії світового рівня, запитати про те, як з-поміж тисяч дістатися до п’єдесталу. Такий шанс випав під час святкування десятої річниці присутності на українському ринку компанії BIOMIN. Можливо, настанови та поради Еріка Ербера, який маленьку справу (на момент заснування у 1983 році працювало три людини!) зумів перетворити на потужний бізнес — корпорацію з офіційними представництвами у більш ніж 120 країнах світу, і не зроблять вас мільйонером, але принаймні допоможуть зробити крок до успіху в роботі.

Україна все ще на початку розкриття свого аграрного потенціалу

Почесним гостем Десятого, ювілейного, молочного конгресу став Хайнц Пьотінгер, керуючий співзасновник компанії PÖTTINGER Landtechnik GmbH (Австрія), що є одним зі світових лідерів з виробництва ґрунтообробної та кормозбиральної техніки. Успішний бізнесмен поділився секретами багаторічного успіху родинної справи, а також розповів про тенденції й новації у сільськогосподарському машинобудуванні й те, чому Україна є стратегічним ринком збуту сільськогосподарської техніки.

Open lots: український досвід

Технологія цілорічного утримання корів на відкритих майданчиках широко застосовується у США, зокрема у штатах із сухим і жарким кліматом. На материковій частині України піонером застосування цієї технології стала «Шабська ферма», що в Одеській області. Про особливості цілорічного утримання корів на відкритих майданчиках, переваги та недоліки розповів на Х Міжнародному молочному конгресі фінансовий директор ТОВ «Старокозацький сир» Ростислав Зіновський.

Мрії здійснюються

Зробити різкий поворот у житті в зрілому віці наважиться не кожен. Для директора СТОВ «Мрія», що на Харківщині, головним рушієм стала любов до землі. Анатолій Миколайович Головко увібрав її з дитинства, коли допомагав батькам поратись на землі та біля худоби. Занурились в аграрну справу і дружина Галина Степанівна та їхні двоє дітей, спочатку просто допомагаючи чоловікові й батькові, а згодом із повною відповідальністю. Окрім чималої кількості різних напрямків сільськогосподарського виробництва розвивають молочний. Із 300 корів наростили дійне стадо до 1050 голів. Майже втричі підняли молочну продуктивність худоби. Збудували 5 корівників, спорудили молочний блок із роторною установкою на 36 місць.

Маржа диктує правила гри

Штат Вісконсін по праву можна вважати молочною Меккою. У 2015-му його молочарі побили власний рекорд із виробництва сирого молока — більше 13 млн. тонн, посівши друге місце після Каліфорнії. Перевершено всі показники з виробництва сиру — майже 1,4 млн. тонн (+26,6% за останні п’ять років) — і заслужене перше місце. Експорт молочної продукції у 2014-му приніс у бюджет штату майже мільярд доларів. Не тільки цифри й показники ваблять виробників молока з усього світу до Вісконсіну. Тут розміщується єдиний у своєму роді Науково-дослідний центр грубих кормів і щороку проводиться найбільша в світі молочна виставка World Dairy Expo. Пропонуємо читачам журналу здійснити віртуальний тур найцікавішими місцями, які відвідала група українських аграріїв на початку жовтня.

Харм-Ян ван дер Бік, директор компанії «Юніформ-Агрі»: «Корова завжди була моєю улюбленою твариною, тому я добре знаю, де і як допомогти фермерові»

Щоб звести докупи інформацію про поголів’я, сучасному фермерові не потрібно, як колись, сидіти за стосами паперів. Їх замінили спеціальні комп’ютерні програми. Компанія «Юніформ-Агрі» є одним із світових лідерів, які займаються їх розробкою. На українському ринку її продукт з’явився майже шість років тому. Цьогоріч директор компанії Харм-Ян ван дер Бік відвідав Голландський день молока й охоче відповів на запитання журналу «Молоко і ферма».

Нова доїльна зала — нові можливості

У минулорічному серпневому номері нашого журналу ми розповіли про молочний комплекс СТОВ «Промінь», що на Миколаївщині. Тоді тут новий доїльний блок тільки почали споруджувати: була готова бетонна основа і монтувався металевий каркас. Олександр Миколайович Остапенко, директор господарства, наголосив на унікальності доїльного обладнання і пообіцяв нас запросити, як тільки все запрацює. Свого слова дотримав. 25 травня 2016-го на роторній установці на 80 місць видоїли першу групу корів, а місяцем пізніше наші журналісти переступили поріг об’єкту, де ще пахло свіжою фарбою і металом. Платформа оберталась, оператори вправно працювали, корови ж, своєю чергою, повагом займали вільні місця, щоб покататись, хоч і без вітерцю, на новенькій каруселі.

Своє завтра ми будуємо сьогодні

Під час Агроінвестиційного форуму, про який ми вже не раз згадували у матеріалах журналу, я поцікавилась у Вадима Андрущака, директора ТОВ «Пьотінгер Україна», які інвестиційні настрої нині панують на ринку. Плановане кількахвилинне бліц-інтерв’ю непомітно переросло в більшу і глибшу розмову, яка мене дуже вразила. Сподіваюся, що й читач не залишиться байдужим.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»