Рубрики

Архів

Бути першим — це ризик, виклик і відповідальність

Ольга Зарицька

Незалежна Україна взяла курс на промислове виробництво молока на початку двохтисячних. Відправним пунктом багато хто вважає модельне господарство і молочну школу холдингу «Агро-Союз». Із часом нові технології почали приживатись на інших українських фермах. Поки одні методом проб і помилок поступально крок за кроком рухались уперед, другі розмірковували, будуватись чи реконструюватись і на кого рівнятись, — у новітню молочну історію стрімко ввірвалась Українська молочна компанія (УМК). Стартувавши з нуля у 2006-му, в 2010-му вона вже стала найбільшою молочною фермою в Україні та Європі: загальне поголів’я — 6,5 тисячі, з них 3580 корів, дві доїльні зали «паралель» 2×36, добове виробництво молока — 90 тонн, річний надій на корову більше 9000 кг. Це був зразок успішного перенесення й адаптації моделі промислової американської ферми в українські реалії. Українська молочна компанія і сьогодні в числі лідерів та новаторів, охоче ділиться з колегами по цеху своїми напрацюваннями, а десятий рік народження зустрічає у повсякденних виробничих турботах і в пошуку найкращих відповідей на виклики часу.

Становлення професіонального козівництва в Україні

2015-й, рік Кози, дуже символічний. Його можна вважати роком народження професіонального козівництва в Україні. На фінішну пряму вийшли три проекти, про які ми плануємо розповісти. І почнемо з ферми на 600 кіз у фермерському господарстві «Тетяна 2011», що на Київщині. Про її становлення розповів голова правління Василь Вікторович Цвик.

Молоко «Вітчизни»

Господарство зі своїм характером і власним шляхом розвитку. Ніколи не ставили собі мету бігти наввипередки з іншими, змагаючись за найвищу продуктивність, бо одне з основних завдань — здоров’я тварин і якість молока. Знайомтеся: СТОВ «Вітчизна».

Як завоювати місце під сонцем

Напевно, кожен молочар хоч раз у житті задумувався про власну переробку. Однак не кожен наважується на цей крок. У голови правління ПАТ «Племзавод „Стєпной“» Анатолія Волкова бажання займатися нею виникло давно. Шість років тому придбали молокопереробний завод і завоювали свою нішу на ринку завдяки головному принципу — виробляти лише натуральні молочні продукти з якісного молока. Про те, який шлях долає степнівська сметана, кефір чи масло, перш ніж потрапити на стіл споживача, ми й розповімо в цій статті.

Курс на розвиток

Історія становлення молочного виробництва у СТОВ «Промінь» дуже типова для України. Починали у 2004-му із залишків колишньої радянської розкоші, про яку на той час нагадували лише 50 корів, що давали по 2 літри молока на добу. Та на фермі були люди, які не бажали здаватись, а керівництво зуміло розгледіти перспективність справи. Результатом багаторічної копіткої праці і правильного бізнес-підходу став молочний комплекс, де нині щодоби від 1300 дійних корів виробляють 45 тонн сировини найвищої якості.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»