Рубрики

Архів

Чи буде соняшниковий шріт дешевшим?

Валерія Пекін, аналітик компанії «Фенікс Агро»

Кінець сезону 2014/15 МР ознаменувався дефіцитом на внутрішньому ринку соняшнику. Аграрії вважали закупівельні ціни недостойними й утримувались від продажів олієнасіння. Переробники, бажаючи уникнути валютного ризику, вироблені продукти переорієнтували на експорт, тож на внутрішній ринок нічого не залишалося. Кінцева ціна соняшникового шроту сезону 2014/15 становила 6200 грн./т. Всі в очікуванні нового сезону та в надії на зниження цін.

Концентровані корми

Валерія Пекін, аналітик аграрного ринку компанії «Фенікс Агро»

Пивна дробина

Основними чинниками, що визначають ціну пивної дробини на внутрішньому ринку, є переорієнтація продажу продукту на експорт та коливання національної валюти. Тон у ціноутворенні задають крупні гравці. Наприкінці квітня в Україні дробина коштувала 4600–5000 грн./т (EXW).

Чим годуємо та як продаємо:вимоги європейського законодавства до кормів та яловичини

Руслана Бутило, керівник аналітичного відділу агроконсалтингової компанії «Дикун»

Ми продовжуємо серію матеріалів про вимоги законодавства ЄС до ведення молочно-м’ясного бізнесу. Цього разу наша увага прикута до гігієни кормів, ідентифікації тварин та вимог до маркування яловичини.

Розлиту воду не збереш, або Ефективність водовикористання в молочній галузі

Руслана Бутило, керівник аналітичного відділу компанії «Дикун»

У найближчому майбутньому населення Землі може зіштовхнутися з однією з найбільших проблем у своїй історії — нестачею питної води. Вже нині кожний шостий землянин відчуває дефіцит прісної води. Як відомо, значні обсяги води використовуються для промислового виробництва, а його відходи забруднюють джерела.

Як споживають воду підприємства молочної галузі України? У яких сегментах виробництва можна зменшити втрати життєдайної вологи? На ці запитання спробуємо знайти відповідь.

Чи смакуватиме грузинам українська молочка

Руслана Бутило

Українські аграрії шукають нові ринки збуту, які в майбутньому зможуть замістити російський. З 15 по 17 вересня відбулася торговельна місія до Грузії, в якій взяли участь представники сільськогосподарських та переробних підприємств України. Очолював делегацію міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка. У своєму виступі на грузинсько-українському бізнес-форумі він наголосив на необхідності налагодження нових контактів та розширенні співпраці. Про це й підписали відповідний протокол профільні міністри обох країн. Чим може бути цікава Грузія для українських виробників? Спробуємо з’ясувати.

Експорт у Європу. Готовність підприємств і досвід сусідів

Розмову вела Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Обговорення теми розширення ринків збуту українськими виробниками молочної продукції, схоже, переходить зі стадії абстрактних розмірковувань і стратегічних планів у стадію практичних дій. У всякому разі, кількість українських молокопереробних підприємств, які вже зараз заявили про бажання продавати свою продукцію в Європі, досить велика: 30.

Як події в Україні впливають на молочну торгівлю й розвиток галузі

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Трагічні події, що розгортаються в Україні та навколо неї, не можуть не впливати на економіку країни та інтенсивність її міжнародних торгових зв’язків. Протягом останніх років з різним ступенем активності, залежно від низки чинників, відбуваються так звані «сирні війни» між Росією та Україною. Ні для кого не секрет, що, крім питань якості та сертифікації, політика теж відіграє певну роль у відносинах сторін. І тепер, за нових обставин, у мережах експертів та операторів світової торгівлі молочними продуктами особливий інтерес викликає тема майбутніх торгових зв’язків між Україною та Російською Федерацією.

Молокопереробка. Між фермою та споживачем

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Наприкінці року логічно озирнутись і підбити деякі підсумки. Якщо глянути на цифри, українська молокопереробка, незважаючи на чутливість до будь-яких змін, демонструє непогані результати. У той же час статистика виробництва та споживання молочних продуктів певним чином відображає і проблеми. З одного боку, маємо зростання споживання молока і продуктів з нього на душу населення, з другого – високі закупівельні ціни на молоко і, відповідно, на молокопродукти.

Молочні ріки для чорного континенту

Руслана Бутило

Український молочний експорт нині недостатньо диверсифікований. Більша частина нашої молочки потрапляє в країни близького зарубіжжя, чільне місце серед яких займає Російська Федерація. Маючи такий важіль впливу, наша північно-східна сусідка час від часу запроваджує обмеження або й зовсім забороняє український імпорт. Такі кроки негативно впливають не тільки на переробників, а й на виробників молока. Тому є потреба шукати інші ринки, куди українські підприємства могли б поставляти свою продукцію.

Скасування молочних квот у ЄС. Наслідки для України

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Уже не перший рік міжнародна молочна спільнота, особливо європейська, обговорює можливі наслідки скасування квот на виробництво молока в ЄС. В аналітичних звітах прижився термін «постквотний період». Урегулюванням можливих сценаріїв розвитку молочної галузі після 2015-го року займається і Європейський парламент. Правда, не без критики з боку фахівців. Бізнес теж не стоїть осторонь: величезні інвестиції в обладнання для виробництва сухого молока свідчать, що переробка, схоже, готується до молочного цунамі. Хоча й існує думка, що фермери не зможуть настільки суттєво збільшити виробництво молока.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»