Рубрики

Архів

Сировари в облозі

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Хоч би як хотілося обійтися без військових термінів у статті про суто комерційні непорозуміння між українськими виробниками сиру та російськими чиновниками, від яких залежить, чи їстимуть їхні громадяни наш сир, — це, мабуть, не вдасться. Як не вдається це і тим, хто закликає «не політизувати ситуацію». Справу, звичайно, можна було б представити так, як останнім часом це хочуть зробити: мовляв, «триває процес переговорів». Однак кожен місяць цього «процесу» завдає українським сироварам, за різними оцінками, від 15 до 26 млн. доларів збитків. Вони обертаються втратами держави від значного скорочення експорту, а також болючими втратами виробників молока з огляду на його стрімке здешевшання, а також на те, що підприємства, чиї склади переповнені готовою продукцією, стали приймати його значно менше. І таке відбувається не вперше. Це як хронічна хвороба, що час від часу дає рецидиви. Окремі експерти вважають, що такі ситуації чекають і на інших виробників — скажімо, овочівників. Тобто, як не крути, а без військових чи, у крайньому разі, медичних, термінів обійтися складно. Втім, спробуємо.

Європейські молочні клопоти. Українські підсумки року

Минає третій місяць 2011 р. Підбито підсумки, складено рейтинги за рік, що минув. Європейські аналітики відмічають позитивні тенденції на світовому ринку: попит на молочну продукцію у світі помітно зростає. Питаннями молочної галузі, регулюванням відносин між виробниками молока і переробниками переймаються не тільки в Україні. Європейська молочна асоціація (EDA, European Dairy Association), проаналізувавши останні законодавчі розробки ЄС, висловила певне занепокоєння тим, що у так званому Молочному пакеті (Milk Package), нещодавно розробленому Комісією ЄС, передбачено, здебільшого, адаптивні заходи щодо покращення становища фермерів. Якщо коротко, то документ містить три пропозиції стосовно врегулювання відносин між фермерами та молокопереробниками. Вони стосуються функціонування об’єднань переробників (ОП), роботи міжгалузевих організацій, а також укладання контрактів.

Коментуючи положення Молочного пакета, EDA не підтримує ідею запровадження форм контрактів, затверджених законодавчо. На думку доктора Йоопа Клейбекера, Генерального секретаря EDA, введення будь-якого обов’язкового формату контрактів суперечить самій природі контрактних відносин між двома сторонами. Будь-яка форма таких контрактів на національному рівні, на його думку, порушить єдність ринку, яка є суттєвою для подальшого розвитку молочної галузі у країнах ЄС.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»