Рубрики

Архів

Якість грубих кормів і гроші

Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Будь-який продукт проходить певні стадії життєвого циклу. Спочатку його розвитком займаються ентузіасти. Коли ж продукт починає давати прибуток, ним хочуть займатись усі. З часом через найрізноманітніші причини ціна на продукт падає, обсяги прибутку скорочуються і на ньому заробляють лише ті, хто навчився ефективно його виготовляти. На якому ж етапі розвитку перебуває українське молоко?

Персонал — ваш головний капітал

У кожному номері ми розповідаємо про найкращий міжнародний досвід. Цього разу ним поділиться незалежний консультант зі США Ліндел Вайтлок на прикладі молочнотоварної ферми Larson Acres. Упродовж багатьох років він супроводжує проект і переконаний, що ефективність ферми базується на двох речах — правильній кадровій політиці та успішному відтворенні. Ці питання висвітлюватимуться у двох матеріалах, і спочатку — ПЕРСОНАЛ.

Бенчмаркінг у молочному бізнесі

Денис Сергієнко, Консультаційний центр АВМ

Можна управляти тільки тим, що можна виміряти.

Пітер Фердинанд Друкер

Моя власна історія з порівняльним економічним аналізом молочного виробництва почалась у 2013-му році, коли працював керівником сільськогосподарського підприємства. Мені було цікаво порівняти нашу ферму з іншою, яка, можливо, працює ефективніше. І це стосувалось не тільки операційних показників (приміром, надою), а й собівартості виробництва, рівня конверсії витрат на годівлю у виторг від молока тощо.

Управління сучасною молочною фермою

Сергій Телюк, консультант з технологій у молочному скотарстві КЦ АВМ

Виживає не найсильніший, не найрозумніший, виживає той, хто може змінюватись.

Чарльз Дарвін

Серед основних тенденцій розвитку молочного бізнесу в Україні та інших пострадянських країнах спостерігаємо скорочення кількості старих молочних ферм, їх реконструкцію або ж будівництво нових. Ферми стають модернізованими, але підходи до управління ними здебільшого залишаються старими. Це одна з причин, яка гальмує успіх багатьох господарств.

Мета виправдовує засоби

Селекційно-генетична робота є основою майбутньої продуктивності стада. Приймаючи правильні селекційні рішення та використовуючи найкращих бугаїв для отримання наступного покоління корів, виробник створює ідеальне стадо, з яким працюватиме тривалий час. Це комплексний і довгий процес, від якого залежить майбутня рентабельність виробництва. Своїм баченням розведення худоби поділився фахівець із Нідерландів Рене Кремерс під час Голландського дня молока, що вже традиційно щороку відбувається у вересні.

Денис Сергієнко: «Бездоганна технологія вирощування та заготівлі грубих кормів — наша найкраща інвестиція»

Тема собівартості молока залишатиметься актуальною доти, доки не навчимося правильно нею управляти. Найбільшою статтею витрат у структурі собівартості виробництва молока є корми (60‒65%), зокрема грубі (20‒25%). Саме вони і є тим резервом, який часто недооцінюють і якому було присвячено презентацію директора КЦ АВМ Дениса Сергієнка на ІІІ Голландському дні молока.

Економіка виробництва молока знов на порядку денному

Криза змушує виробників молока ретельніше рахувати, аналізуючи кожну статтю витрат і шукаючи ту шпаринку, через яку «тікає» прибуток. Про те, яку методологію використовують австрійські фермери, розповідає співробітник науково-дослідного інституту Раумберг Гумпенштайн Йоганн Хойслер. Він добре розуміється на українських особливостях, адже неодноразово брав участь у семінарах і тренінгах з годівлі, консультував окремі господарства.

Відродження органіки: економіка внесення

Тарас Дегодюк, консультант з питань використання органічних добрив;

Сергій Бобик, менеджер з маркетингу, ТОВ «АГ-БАГ-Україна»

Той факт, що гній великої рогатої худоби є добривом, яке в змозі підвищити ефективність роботи сільськогосподарських підприємств та разом з іншою органікою скласти в майбутньому серйозну конкуренцію хімічним добривам, — заперечити складно. В попередньому номері журналу ми надали обґрунтовані розрахунки, які свідчать про доцільність застосування гною ВРХ як у спільнодії (разом із хімдобривами), так і при чисто органічній системі удобрення (в тому числі при компостуванні). Побачивши інтерес з боку аграріїв, ми вирішили заглибитись у тему органіки й розібратись у питанні витрат на переміщення гною від ферми до поля, способах його обробки та внесення в ґрунт — тобто в економіці внесення.

Розставляємо акценти: комбайн, причіп- чи рулонний прес-підбирач

За інформацією ТОВ «Клаас Україна»

Для зменшення собівартості виробництва грубих кормів фахівці з кормозаготівлі радять сільгоспвиробникам вирощувати трави (злакові чи бобові) якомога ближче до місця закладки сінажу. А що робити, коли поля під кормовими культурами з різних причин розташовані на відстані 10 чи навіть 20 км? Однак і за таких умов є можливість заготовити сінаж з мінімальною собівартістю.

Відродження органіки: підстилковий гній

Тарас Дегодюк, консультант з питань використання органічних добривТОВ «АГ-БАГ-Україна»

Останні розрахунки економічної ефективності використання мінеральних добрив показали, що в зв’язку з ростом цін на продукцію хімічної промисловості їх застосування в господарствах стало менш вигідним, ніж було на початку минулого року. Така ситуація змушує аграріїв задатися питанням пошуку альтернативних джерел необхідного NPK. Одним з них є органічні добрива, на які останнім часом більшість підприємств, м’яко кажучи, не звертали уваги. Ясна річ, повна відмова від хімдобрив на сьогодні неможлива. Чи можна вважати органічні добрива рівнозначною альтернативою мінеральним? Їх застосування дасть можливість одержувати стабільні врожаї? Чи стануть органічні добрива поверненням року? Тож давайте з’ясуємо, які можливості відкриває перед нами застосування підстилкового гною великої рогатої худоби — найпоширенішого органічного добрива.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»